NEPOŠTIVANJE PRIMIRJA

Vojska Karabaha otvorila vatru na više regija, Baku počeo kontraofanzivu

Pucano u različitim pravcima fronta

Baku je optužio Erevan za napade u nekoliko pravaca. SPUTNJIK

A. Č.

28.10.2020

Baku je optužio Erevan za napade u nekoliko pravaca, posebno za artiljerijsku paljbu na Terterski rejon, zboh čega je azerbejdžanska vojska pokrenula kontraofanzivnu operaciju duž cijelog fronta. 

Istovremeno, karabaška vojska je saopštila da su u toku lokalne borbe i operacija uništavanja neprijateljskih diverzantskih grupa.

- Sa armenske teritorije oblasti Berd, Čambarak, Vardenis i Goris, neprijatelj je pucao na teritorije azerbejdžanskih regija Tovuz, Kedabek, Daškešan i Kubadli. Neprijatelj je otvorio vatru i na teritoriju Agdžabedinskog rejona - saopćila je pres služba Azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Također, vojni resor Azerbejdžana optužio je armensku vojsku da je tokom proteklog dana i u noći 28. oktobra, ne poštujući humanitarni prekid vatre, iz različitih vrsta oružja pucala na položaje jedinica azerbejdžanske vojske u različitim pravcima fronta, kao i naselja u blizini zone fronta. 

Kako bi suzbila borbenu aktivnost oružanih snaga Armenije i obezbijedila sigurnost civilnog stanovništva, komanda azerbejdžanske vojske odlučila je da pokrene kontraofanzivnu operaciju trupa duž čitavog fronta.

Ermənistan atəşkəs rejimini pozmaqda davam edir Ermənistan silahlı qüvvələrinin bölmələri oktyabrın 28-də gecə və səhər...

Objavljuje Azərbaycan Respublikası Müdafiə NazirliyiUtorak, 27. listopada 2020.

Azerbejdžanska strana dodaje da su borbene operacije nastavljene uglavnom na Agderinskom, Hodžavenskom, Fizulinskom, Zangilanskom i Kubadlinskom pravcu fronta i ističe da su neprijateljski pokušaji napada bili odlučno presječeni, te da se on povukao, pretrpjevši gubitke.

- Usljed kontramjera koje su preduzete protiv oružanih snaga Armenije na različitim pravcima fronta, među neprijateljskim vojnicima ima ubijenih i ranjenih. Uništeno je nekoliko jedinica borbene tehnike neprijatelja. U napadu na artiljerijsku jedinicu neprijatelja uništeni su njegovi topovi i granate - navedeno je u saopštenju. 

Sa svoje strane, armija odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštila je o lokalnim borbama koje se nastavljaju na prvoj liniji fronta.

- Jedinice Armije odbrane nastavljaju operacije likvidacije diverzantskih grupa neprijatelja - saopćila je karabaška vojska na Facebooku.

Vojska je situaciju u zoni sukoba tokom noći opisala kao stabilno napetu.

- Neprijatelj je uveče nastavio da puca na naselja, između ostalog Martuni i sela Askeranskog rejona - dodaje se u saopćenju, prenosi Sputnjik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.