U 85. GODINI

Preminuo posljednji južnoafrički predsjednik iz ere apartheida

De Klerk je odigrao ključnu ulogu u pregovorima s Afričkim nacionalnim kongresom i ostalim političkim akterima na ukidanju zabrane oslobobodilačkog pokreta što je dovelo do izbora Nelsona Mandele na mjesto predsjednika države

De Klerk: Preminuo usljed komplikacija izazvanim karcinomom. TWITTER

E. Ć. / Fena

11.11.2021

Posljednji južnoafrički bjelački predsjednik iz ere apartheida, Frederik de Klerk, preminuo je u 85. godini od komplikacija izazvanim karcinomom u četvrtak ujutru, saopćila je fondacija FW de Klerk.

- Fondacija FW de Klerk s najdubljom tugom javlja da je bivši predsjednik Frederik de Klerk tiho preminuo jutros u svom domu nakon borbe protiv karcionoma mezitelioma. Nadživjeli su ga supruga Elita, djeca Jan i Susan i njegova unučad. Porodica će pravovremeno objaviti aranžmane sahrane - navodi Fondacija u saopćenju.

De Klerk je bio južnoafrički predsjednik od 1989. do 1994. godine. Igrao je ključnu ulogu u pregovorima s Afričkim nacionalnim kongresom (ANC) i ostalim političkim akterima na ukidanju zabrane oslobodilačkih pokreta, što je dovelo dio izbora prvog crnog predsjednika države, Nelsona Mandele.

Kada je Mandela postao predsjednik 1994., imenovao je de Klerka svojim zamjenikom do 1996. De Klerk je također primio brojne nagrade, među kojima i Nobelovu nagradu za mir, dobijajući pohvale širom svijeta za svoje napore na ukidanju apartheida i uvođenju univerzalnog prava glasa u Južnoj Africi.

Fondacija Nelson Mandela (NMF) poslala je poruku saučešća poridici de Klerk, prenosi "Xinhua".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.