STATE DEPARTMENT

Ned Prajs: Još je "prerano" komentarisati nuklearne pregovore s Iranom

Poručio je da američka administracija želi da Iran ispoštuje uslove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, dodajući da očekuju konstruktivan stav svih strana

Ned Prajs. Anadolija

H. J. I.

28.12.2021

Glasnogovornik State Departmenta Ned Prajs (Price) izjavio je da je još uvijek "prerano" komentarisati tekuće nuklearne pregovore s Iranom u Beču, glavnom gradu Austrije, javlja Anadolija.

Prajs je na konferenciji za novinare održane putem telekonferencije govorio o nuklearnim pregovorima s Iranom.

Na pitanje da li je postignut napredak tokom osme runde pregovora s Iranom, Price je kazao da je to "prerano" komentarisati.

- Nemoguće je u ovom momentu kazati koliko su ti pregovori dobri - rekao je.

Poručio je da američka administracija želi da Iran ispoštuje uslove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, dodajući da očekuju konstruktivan stav svih strana.


Pauza od pet mjeseci

Iranski "Nournews", blizak Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost, danas je objavio da su Sjedinjene Američke Države i strane nuklearnog sporazuma tokom pregovora u Beču prihvatili iranske zahtjeve za garancijama i verifikacijom da će sankcije biti ukinute ako se postigne dogovor.

Pregovori, čiji fokus je osiguravanje pune implementacije iranskog nuklearnog sporazuma i povratak Sjedinjenih Američkih Država sporazumu, nastavljeni su 29. novembra, nakon pauze od oko pet mjeseci. U pregovorima učestvuju zvaničnici Rusije, Kine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Irana.

Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. bili su u zastoju otkako je nova vlada preuzela vlast u Teheranu u julu ove godine. Iran sada traži drugačiji pristup u pregovorima sa zapadnim zemljama.


Oštar stav Irana

Konzervativna administracija iranskog predsjednika Ebrahima Raisija zauzela je oštar stav u pregovorima sa SAD-om, uvjetujući da administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) ukine sankcije Iranu.

Vašington je, s druge strane, ostao pri stavu da se Iran mora vratiti za pregovarački stol te se vratiti potpunom pridržavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Bivša američka administracija, na čelu s Donaldom Trampom (Trump), u maju 2018. godine jednostrano se povukla iz nuklearnog sporazuma potpisanog između Irana i šest svjetskih sila, nakon čega je uslijedilo ponovno uvođenje sankcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.