SASTANAK U BEČU

Rusija i SAD koordiniraju iranskim nuklearnim pregovorima

Razgovori se odnose na oživljavanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) vraćanjem Sjedinjenih Država u sporazum kroz ukidanje sankcija, a Iran kroz punu provedbu svojih nuklearnih obaveza

U Beču se održava osma runda pregovora. Ilustracija

N. Aj. / Fena

29.12.2021

Ruski izaslanik u iranskim nuklearnim pregovorima rekao je u srijedu da se sastao sa svojim američkim kolegom u Beču, gdje se održava osma runda pregovora.

Rus Mihail Uljanov napisao je na Twitteru da se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Iran Robertom Melijem, javlja Reuters.

- Bliske konsultacije i koordinacija između ruske i američke delegacije u toku pregovora u Beču predstavljaju važan preduslov za napredak ka obnavljanju JCPOA - napisao je.

Razgovori se odnose na oživljavanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) vraćanjem Sjedinjenih Država u sporazum kroz ukidanje sankcija, a Iran kroz punu provedbu svojih nuklearnih obaveza.

Sjedinjene Države su u utorak izrazile oprez zbog optimističnih komentara Irana i Rusije o pregovorima u Beču o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekavši da je prerano reći je li se Teheran vratio pregovorima s konstruktivnim pristupom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.