SAOPĆIO PREMIJER

Da li se opuštaju prerano: Norveška planira ukinuti sve mjere protiv koronavirusa

Jonas Gahr Store na konferenciji za medije saopćio je kako će mjere protiv koronavirusa biti ublažene danas od 23 sata, a od 17. februara ukinute

Gahr Store: Već danas ublažene mjere. Twitter

E. Ć. / Anadolija

1.2.2022

Norveške vlasti planiraju od 17. februara ukinuti sve mjere protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).



Ukinuto ograničenje broja gledatelja u pozorištu i na utakmicama

Premijer Norveške Jonas Gahr Store na konferenciji za medije saopćio je kako će mjere protiv koronavirusa biti ublažene danas od 23 sata, a od 17. februara ukinute. Govorio je i o detaljima tim povodom.

- Od 23 sata je ponovo dozvoljeno služenje alkohola u restoranima, a bit će ukinuto ograničenje o broju gledalaca na aktivnostima među kojima su pozorišta i sportska takmičenja - kazao je Store.

Velika stopa vakcinisanih

Dodao je kako je visoka stopa vakcinisanih protiv koronavirusa veliki uspjeh u borbi protiv pandemije i da će, ukoliko ne bude neočekivanih situacija, od 17. februara biti ukinute sve mjere.

U Norveškoj je 25. septembra 2021. godine saopćeno kako je širenje zaraze koronavirusom pod kontrolom i da su ukinute sve mjere. Potom je broj zaraženih izašao iz okvira kontrole pa su ograničenja ponovo uvedena od 12. novembra.

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju kako je broj preminulih od koronavirusa u Norveškoj povećan na 1.440, a zaraženih na 781.049.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.