PRIČE IZ ROVOVA

Ukrajinski vojnici uz granicu s Rusijom: Dosta nam je ovog beskrajnog rata

Vojnici u regiji Lugansk, koja dijeli veći dio granice s Rusijom, kažu da su siti neizvjesnosti i žele neku vrstu proboja u sukobu koji ih drži u rovovima od 2014. godine

Vojnici na liniji kontakta osmogodišnjeg rata Ukrajine. Agencije

N. Aj.

8.2.2022

Grupa ukrajinskih vojnika patrolira linijom fronta u istočnoj Ukrajini kada iznenada čuje buku granata koje pucaju u daljini. Čučnu i počnu trčati prema sigurnosti rovova.

Ovo je linija kontakta osmogodišnjeg rata Ukrajine protiv snaga koje podržava Rusija, za koje predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je odnijela 15.000 života.

Rusija je posljednjih sedmica okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica, zvoneći na uzbunu u državama članicama NATO-a koje strahuju od nove vojne ofanzive. Moskva negira bilo kakav takav plan.

Vojnici u regiji Lugansk, koja dijeli veći dio granice s Rusijom, kažu da su siti neizvjesnosti i žele neku vrstu proboja u sukobu koji ih drži u rovovima od 2014. godine, piše Reuters.

- Dosta nam je ovog beskrajnog rata. Napravite ga ili ga razbijte, neka nas napadnu ili treba da napadnemo njih da okončamo ovu neizvjesnost. Svi smo umorni od ovoga - rekao je Bohdan, ukrajinski vojnik koji je odbio dati svoje prezime iz sigurnosnih razloga.

Bohdan, 27, bivši rudar i student avijacije u Pavlogradu, blizu Dnjepra, stacioniran je na prvoj liniji fronta posljednju godinu.

Iako je veće oružje već neko vrijeme šutilo, eksplozije minobacača i raketnih granata i dalje razbijaju tišinu nad poljima prekrivenim snijegom.

Vojnici čine sve što mogu kako bi se izborili sa napetošću i borili se protiv dosade.

Bohdan provodi vrijeme vježbajući sa utegom i užetom za preskakanje u improviziranoj teretani koju je napravio u rovu u kojem je boravio posljednjih nekoliko mjeseci.

Drugi vojnik, Konstjantin, 44, bivši policajac iz Lavova u aktivnoj službi od 2014., kaže da će obuka biti ključna ako izbije sukob punog razmjera.

- Ako nešto krene, nemoguće je predvidjeti šta će se dogoditi i planirati u skladu s tim. Morat ćete se osloniti na svoje vještine, navike i iskustvo - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.