NAKON ESKALACIJE

Finska, Mađarska i Slovačka spremne na prihvat izbjeglica

Mađarska je najavila slanje neodređenog broja vojnika u pogranično područje s Ukrajinom zbog sigurnosnih i humanitarnih razloga

ILUSTRACIJA. Andrey Borodulin / AFP

S. S. / Jutarnji

24.2.2022

Zemlje Srednje Europe pripremaju se za prihvat izbjeglica iz Ukrajine nakon pokretanja ruskih vojnih akcija i dok Poljska uspostavlja prihvatne punktove, Mađarska planira poslati vojsku kako bi osigurala koridor za izbjeglice, piše Jutarnji.

Bivše članice Varšavskog pakta, a sadašnje članice NATO-a Poljska, Mađarska, Slovačka i Rumunjska dijele kopnenu granicu s Ukrajinom, zemljom s 44 miliona ljudi.


Čeka se na ulazak u Mađarsku

U prvoj će fazi biti otvoreno osam punktova s hranom, liječničkom pomoći i informacijama za moguće izbjeglice.

Mađarska je najavila slanje neodređenog broja vojnika u pogranično područje s Ukrajinom zbog sigurnosnih i humanitarnih razloga. Za sada je, javlja Reuters, na graničnom prijelazu Zahoni (Zahony) stanje mirno, s uobičajenom slikom kamiona koji na ukrajinskoj čekaju na ulaz u Mađarsku.

Ministar odbrane Tibor Benko je rekao da se Mađarska mora pripremiti za prihvat više desetaka hiljada izbjeglica.


Slovačka spremna primiti ljude

Slovačke željeznice su obustavile promet prema Ukrajini, a vlada je objavila da je Slovačka spremna pomoći te primiti i ljude koji nemaju svu neophodnu dokumentaciju.

Finska je spremna primiti izbjeglice iz Ukrajine, rekla je finska premijerka Sana Marin (Sanna) danas. Marin procjenjuje da bi se mogao očekivati velik broj izbjeglica iz Ukrajine koji bi mogli pokušati bježati prema Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.