ŠALJU VOZOVE

Njemačka povećava pomoć za ukrajinske izbjeglice

Samo je jučer navečer na berlinsku željezničku stanicu vozom iz Poljske stiglo 1.300 izbjeglica iz Ukrajine

Njemačka je do sada prihvatila oko 5.000 ukrajinskih izbjeglica. AFP

A. Č.

2.3.2022

Mnogi Ukrajinci koji bježe iz svoje zemlje zbog ruske invazije ne žele ostati u zemljama poput Poljske i Mađarske nego žele nastaviti dalje. Njemačka je do sada prihvatila oko 5.000 ukrajinskih izbjeglica.

Riječ je o službenim podacima, a smatra se da je stvaran broj zapravo i veći s obzirom na to da nema nikakvih restrikcija na putovanja ili graničnih provjera između Poljske i Njemačke. Samo je jučer navečer na berlinsku željezničku stanicu vozom iz Poljske stiglo 1.300 izbjeglica iz Ukrajine.


Novi centar

Izbjeglice koje su otputovale dalje, u smjeru Frankfurta, u utorak su dočekali humanitarne organizacije te lokalne zdravstvene i socijalnie službe i policija. U nekoliko njemačkih gradova organiziran je prihvat za izbjeglice.

U Berlinu će se, najavljuju nadležni, tokom sedmice uspostaviti novi centar o središte za njihov prihvat. Ukrajinske žene i djeca smješteni su u hostelu za mlade. U Hanoveru je za prve izbjeglice pripremljena dvorana za sajmove s maksimalnim kapacitetom 1.200 osoba.


Prihvatili oko milion ljudi

Na sastanku 16 premijera njemačkih saveznih pokrajina izražena je velika spremnost za prihvatanje izbjeglica iz Ukrajine. Njemačka je tokom izbjegličke krize 2015-2016. prihvatila oko milion ljudi, pretežito s Bliskog istoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.