OGRANIČENJA

Human Rights Watch: Novi zakoni dio su nemilosrdnih napora Rusije da suzbije sva neslaganja

Zastupnici su u petak usvojili zakon kojim se kriminalizira širenje lažnih informacija koje diskredituju ruske oružane snage

Međunarodna organizacija Human Rights Watch o Rusiji. AVAZ

A. O.

7.3.2022

Međunarodna organizacija Human Rights Watch (HRW) osudila je rusko gušenje medija nakon invazije na Ukrajinu, rekavši da se kršenje slobode izražavanja i pristupa informacijama ne može opravdati međunarodnim pravom čak ni u vrijeme rata.

- Ovi novi zakoni dio su nemilosrdnih napora Rusije da suzbije sva neslaganja i osigura da stanovništvo nema pristup informacijama koje su u suprotnosti s narativom Kremlja o invaziji Ukrajine - rekao je Hug Villiamson, direktor HRW-a za Evropu i centralnu Aziju.


Masovni skupovi

- Kremlj briše sve opcije za neslaganje kako bi osigurao da se hrabri antiratni demonstranti ne vrate na ulice. Kada predsjednik Putin krene za takvim temeljnim pravom – kamenom temeljcem demokracije – takvom totalitarnom taktikom, on se oslobađa bilo kakvog pretvaranja da njegova vlada ima bilo kakvo poštovanje za vladavinu zakona, ljudska prava ili demokratiju- dodao je on.

Ruske vlasti ograničile su pristup novinskim publikacijama, uključujući BBC Rusija, Radio Liberty i meduzu sa sjedištem u Latviji, objavila je u petak državna RIA Novosti. Mediji su dodani na listu publikacija koje sadrže pozive na masovne nerede, ekstremizam i učešće u ilegalnim masovnim skupovima, navodi se u saopćenju.


Visoke kazne

Zastupnici su u petak usvojili zakon kojim se kriminalizira širenje lažnih informacija koje diskredituju ruske oružane snage ili pozivaju na sankcije protiv zemlje, javile su državne medijske agencije. Prekršitelji se suočavaju sa kaznama do 1,5 miliona rubalja (13.877 dolara).

Obuka je primorala neke medijske kuće da zatvore radnju, a njihove novinare da napuste zemlju.

Najmanje 4.640 ljudi privedeno je u nedjelju u Rusiji zbog učešća u antiratnim skupovima širom zemlje, prema nezavisnoj grupi za praćenje ljudskih prava koja prati pritvore, piše CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.