"SRCE DA VAS ZABOLI"

Preživjeli ispričali stravične detalje bombardiranja pozorišta: Petogodišnjak je vrištao: "ne želim da umrem"

Još uvijek nije poznat broj poginulih, a svijet je bio zaprepašten činjenicom da su Rusi bombardirali pozorište u Mariupolju iako je ispred istog bilo napisana riječ "Djeca", dajući im do znanja da su tu sakriveni i oni najmlađi

Radionova: Živjela deset dana u tom pozorištu. BBC

E. Ć. / BBC

25.3.2022

Ruske snage su prošle sedmice bombardirali pozorište u Mariupolju koje je služilo kao sklonište stotinama Ukrajinaca. U nekoliko trenutaka zgrada se prepolovila i pretvorila u ruševine.

Još uvijek nije poznat broj poginulih, a svijet je bio zaprepašten činjenicom da su Rusi bombardirali pozorište iako je ispred istog bilo napisana riječ "Djeca", dajući im do znanja da su tu sakriveni i oni najmlađi.

BBC je razgovarao sa preživjelima, među kojima je i Marija Radionova, ukrajinska nastavnica koja je živjela u tom pozorištu deset dana nakon što je napustila svoj stan. 







Silina eksplozije odbacila čovjeka na prozor

Rekla je ja se sve dogodoilo oko deset sati, kada je krenula ka glavnom ulazu u pozorište gdje je bio red za toplu vodu. Tada je pala bomba. Navodi da je eksplozija bila toliko glasna da je osjetila jaku bol u jednom uhu.

Marija, volonterka Crvenog krsta u Mariupolju, bila je dovoljno sabrana nakon stravične eksplozije da pomogne ljudima okolo sebe.

Naime, silina eksplozije odbacila je jednog čovjeka na prozor. On je pao na zemlju, a lice mu je bilo prekriveno komadićima stakla. Jedna žena, koja je također zadobila povrede, pokušala mu je pomoći. Tada je Marija zavikala.

- Čekajte, ne dirajte ga. Donijet ću opremu za prvu pomoć i pomoći ću vam oboma - prisjetila se Marija za BBC, te navela kako je njena oprema ostala u pozorištu, dijelu zgrade koji se srušio, te da nije bilo moguće ući.

Majka tražila djecu ispod ruševina

Poslije eksplozije nije mogla da nađe pse i to je bio trenutak očaja za nju.

- Moji psi su mi bili važniji od svega drugog - rekla je ona.

Vladislav, dvadesetsedmogodišnji bravar koji nije želio da otkrije prezime, također se zatekao u zgradi tog jutra.

- Strašne stvari su se dešavale. Jedna majka je pokušavala da nađe djecu ispod ruševina. Jedan petogodišnjak je vrištao: "Ne želim da umrem". Srce da vas zaboli - poručio je Vladislav, prenosi BBC.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.