JE LI SPRIJEČEN ATENTAT

Putin optužio zapad da je htio ubiti ruskog novinara, ali snimak navodne akcije pokazuje drugačije

Putin je tvrdio da su zavjeru orkestrirali "visoki diplomatski zvaničnici u Evropi i Sjedinjenih Američkih Država" koji nastoje podijeliti rusko društvo i "uništiti Rusiju iznutra"

FSB navodno hapsi neonaciste koji su htjeli ubiti ruskog novinara. Agencije

L. S. / Blic

28.4.2022

Tokom sastanka u moskovskom Generalnom tužilaštvu u ponedjeljak, ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je šokantnu optužbu, objavljujući hapšenje nekoliko optuženih atentatora koji su navodno planirali ubiti istaknutog ruskog državnog TV novinara i vatrenog Putinovog lojalistu Vladimira Solovjova.

- Jutros su organi FSB zaustavili djelovanje terorističke grupe koja je planirala napad i ubistvo istaknutog ruskog TV novinara - naveo je Putin, tvrdeći da su zavjeru orkestrirali "visoki diplomatski zvaničnici u Evropi i Sjedinjenih Američkih Država" koji nastoje podijeliti rusko društvo i "uništiti Rusiju iznutra".


Pretresaju i plijene imovinu

Putin je naveo da ga je neuspjeh zapada da prevlada na informativnom frontu rata u Ukrajini podstakao "da pribjegne teroru, da organizirae ubistva novinara".

- Znamo imena sponzora iz zapadnih obavještajnih agencija, prije svega — naravno — iz CIA-e, Sjedinjenih Država, koje sarađuju s ukrajinskim sigurnosnim službama – rekao je Putin.

Zloglasna ruska kontraobavještajna agencija FSB objavila je snimak hapšenja, kao i snimak takozvanih radnji "iza kulisa" agenata koji pretresaju i plijene imovinu, navodno pronađenu u stanu osumnjičenih. Snimak je u cjelini objavio državni medij RIA Novosti na Telegramu.

Na snimku je prikazan niz stvari postavljenih u stanu, uključujući fotografiju Adolfa Hitlera, šest ukrajinskih pasoša netaknutog izgleda, plavu periku i potpuno nove majice ukrašene kukastim križevima na kojima se činilo da imaju svježe nabore od nedavne isporuke.

Ali, naizgled potpuno novi predmeti nisu bili jedini zanimljivi elementi prikazani na videosnimku FSB-a. U originalnom videosnimku prikazane su tri kopije Sims video igre položene na krevet, kao i knjiga koja sadrži prijeteći natpis, koji dejelimično kaže: "Ubij da bi živio i živi da bi ubio", potpisan imenom "Potpis nejasan".


Korisnici društvenih mreža brzo su istakli da bi igra SIMS i "Nejasan potpis" mogli biti znaci da je hapšenje dio loše predstave FSB-a, ističući da su direktive za namještanje mjesta zločina možda uključivale stavljanje tri SIM kartice i potpisivanje knjige nerazlučivim potpisom – i da su ova uputstva agenti možda pogrešno razumjeli ili shvatili previše bukvalno. Možda shvatajući da su njihovi agenti pogriješili, zvanični videosnimci koje je FSB objavio na svom YouTube kanalu nije prikazivao knjigu i zamaglio je slike SIMS videoigara.

Uprkos očiglednim rupama u zvaničnom narativu o takozvanoj zavjeri o atentatu, čini se da Kremlj ostaje pri svojoj priči. Direktor ruske Federalne službe sigurnosti Aleksandar Bortnikov rekao je ruskom kanalu Rusija 1 da je grupa od šest ruskih neonacista zaista planirala ubiti državnog TV voditelja Vladimira Solovjova po naređenju ukrajinskih službi sigurnosti.

U intervjuu za državni medij RIA Novosti, Solovjov je rekao da nije primijetio da ga prate i zahvalio se FSB-u što mu je spasio život. Ali, čini se da je osnova za optužbe od ponedeljka pripremljena danima ranije: dva dana prij hapšenja, Solovjov je tvrdio da su mu tokom jutarnjeg trčanja prišli nepoznati uznemiravači.

- Bili su previše uplašeni da zaustave i da ih ja udarim pravo u njihova masna lica. Ući ćemo u trag i pronaći ih, nema sumnje, jer sve je na videosnimku... Moramo uhvatiti sve ološe ovdje - rekao je on.

Solovjov, glasni pristalica ruske invazije na Ukrajinu, neosnovano je optužio ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog da je predvodio navodnu zavjeru za njegovo ubistvo i tvrdio da je bio meta jer je jevrejski novinar. Rusija-1 je javila da su "neonacističke ubice" priznale da su planirale ubistvo drugih državnih medijskih ličnosti, pokazujući snimak jednog neimenovanog zavjerenika čije je lice bilo zamagljeno, koji je rekao da su također planirali ubiti državnog TV voditelja Dmitrija Kiseljova, šefa RT-a Margaritu Simonjan, njenog supruga Tigrana Keosajana, kao i proputinovske stručnjake Olgu Skabejevu i Jevgenija Popova.


Novinar se smijao

U ponedeljak uvečer u emisiji državne televizije "60 minuta" Olga Skabejeva je zaključila: "Ukrajina je zvanično postala sponzor terorizma. Ranije u aprilu, tokom telefonskog razgovora s američkim predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden), Zelenski je zatražio od Sjedinjenih Država da odredi Rusiju za državnog sponzora terorizma. Današnje optužbe nastoje da tu optužbu vrate u krilo Ukrajine".

Počinjući svoju večernju emisiju u ponedeljak, Solovjov je djelovao kao da mu se vrti u glavi dok je razgovarao o navodnoj zavjeri za njegovim ubistvom.

Smijao se zbog toga što je morao odgovarati na pozive i dati intervjue o hapšenjima, i smijući se rekao kako je predsjednik Ukrajine morao da orkestrira šemu iz profesionalne ljubomore. Kako se ispostavilo, činilo se da Solovjov nije shvatao navodne pokušaje napada na njegov njegov život ni upola ozbiljno kao zapljenu njegovih italijanskih vila zbog zapadnih sankcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.