BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Saslušanje o napadu na Kapitol: Tramp optužen za pokušaj državnog udara

U iduće dvije sedmice očekuje se još pet saslušanja

Tramp je istragu i saslušanje odbacio nazvavši sve političkom prijevarom. Agencije

A. Č. / BBC

10.6.2022

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) organizirao je prošlogodišnju pobunu na Kapitolu, prenosi BBC tvrdnje do kojih su došli istražitelji Kongresa tokom saslušanja o napadu na Kapitol koje su javno emitirale američke televizije.

Liz Činij (Cheney), republikanska potpredsjednica odbora, rekla je da je Tramp zapalio fitilj napada, a Bennie Thompson, demokrat, rekao je da je pobuna ugrozila američku demokratiju.

Tompson, predsjednik odbora i zastupnik iz Misisipija, rekao je na saslušanju: 

- 6. januara bio je kulminacija, bio je to pokušaj državnog udara, drski pokušaj, kako je netko rekao ubrzo nakon 6. januara, da se zbaci vlada. Nasilje nije bilo slučajno. To je bio posljednji Trampov pokušaj.

- Predsjednik Tramp je pozvao rulju, okupio je i zapalio fitilj ovog napada - rekla je Činij.


Na saslušanju je također prikazan video svjedočenja Ivanke Tramp. Agencije

Nakon skoro godinu dana istrage, izborni odbor američkog Zastupničkog doma pod vodstvom demokrata otvoren je prikazivanjem isječaka iz intervjua koje je vodio s ljudima iz najbližeg Trampovog kruga.

Emitiran je video svjedočenja bivšeg američkog državnog advokata Bila Barija (Bill Barr) koji je rekao da su tvrdnje bivšeg predsjednika da su izbori ukradeni neutemeljeni.

- Ne možemo živjeti u svijetu u kojem sadašnja administracija ostaje na vlasti na temelju svog stajališta, nepotkrijepljenog konkretnim dokazima, da je bilo prijevare na izborima - rekao je bivši glavni državni odvjetnik.

Na saslušanju je također prikazan video svjedočenja Ivanke Tramp, kćerke bivšeg predsjednika, koja je rekla da je prihvaćala Barovo odbijanje teorije zavjere njezina oca.

Tramp je istragu i saslušanje odbacio nazvavši sve političkom prijevarom.


Podsjetimo, jučer je počelo saslušanje o napadu na Kapitol 6. januara nakon što Donald Tramp nije želio priznati izborni poraz.

Izabrani odbor američkog Zastupničkog doma pod demokratskim vodstvom nastojat će preokrenuti napore republikanaca da umanje ili opovrgnu nasilje 6. siječnja 2021., pet mjeseci prije međuizbora 8. studenoga na kojima će se odrediti koja će stranka kontrolirati Kongres sljedeće dvije godine.

Sljedeće dvije sedmice očekuje se još pet saslušanja.

Na dan napada smrtno je stradalo četvero ljudi. Četiri policajca izvršila su samoubojstvo nakon tog događaja, a više od 100 je ozlijeđeno u napadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.