BIVŠI AMERIČKI PREDSJEDNIK

Tramp podsticao pristalice da napadnu Kapitol: Zaključak pretresa u Kongresu

Nekoliko sati prije saslušanja, Tramp, republikanac, odbacio je komisiju Predstavničkog doma

Donald Tramp i njegove pristalice. AGENCIJE / REUTERS

A. O. / RSE

12.7.2022

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) podstakao je masu pristalica da napadnu Kapitol u posljednjem pokušaju da se održi na vlasti u trenutku dok je Kongres potvrđivao njegov izborni poraz.

To je jedan od zaključaka sedmog pretresa odbora Predstavničkog doma koji istražuje nasilni upad u zdanje Kongresa 6. januara 2021.


Pokušao kontaktirati svjedoka

Tokom pretresa članovi odbora su ukazali i da je Tramp pokušao da kontaktira jednog od svjedoka koji još nije prisustvovao pretresima - ne otkrivši njegov identitet, prenosi Glas Amerike.

Ta osoba nije odgovorila na poziv, već je, kako se navodi, kontaktirala svog pravnog zastupnika, dok je kongresni istražni odbor Predstavničkog doma o tome obavjestio Sekretarijat za pravosuđe.

Trampov tweet je mobilisao krajnje desničarske ekstremiste da se okupe u Vašingtonu na dan prošlogodišnjih nereda u Kapitolu, zaključuje se u istrazi Kongresa. 

- On je objavio tweet nakon "najluđeg" sastanka Trampovog predsjedništva - rekao je poslanik na panelu, prenosi BBC.


Pristalice Donalda Trampa nasilno su upali u Kongres 6. januara 2021. dok su se poslanici sastali da potvrde pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima. REUTERS

Odbacio komisiju

Tadašnji predsjednik je nastavio sa okupljanjem pristalica iako su mu njegovi saradnici u više navrata govorili da je pošteno izgubio na izborima 2020. od Džoa Bajdena (Joe Biden).

Nekoliko sati prije saslušanja, Tramp, republikanac, odbacio je komisiju Predstavničkog doma predvođenu demokratama kao "političke nasilnike" koji su počinili "prevaru".

Odabrani komitet je vodio skoro godinu dana istragu o napadu na Kapitol. Sjednica u utorak bila je usredsređena na tweet koji je Tramp poslao u ranim satima 19. decembra 2020, i buran šestosatni sastanak u Bijeloj kući koji je prethodio toj objavi, prenosi RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.