NOVA ANALIZA

Institut za proučavanje rata: Kremlj je donio vrlo čudnu odluku

Uništavanje ovih skladišta streljiva vjerojatno je degradiralo sposobnost ruskih snaga

Ruske vojne snage. AGENCIJE

A. O.

17.7.2022

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

- Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je ruska operativna stanka završila 16. jula. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je zapovjedniku Južne grupe Sergeju Surovikinu i zapovjedniku Središnje grupe Aleksandru Lapinu da pojačaju ofanzivne operacije na svim smjerovima. Ruske snage izvele su manje kopnenih napada na svim smjerovima 16. jula nego 15. jula, ali pojačale topničke i raketne napade - stoji u objavi.

Potom nastavljaju: “Šojgu je naznačio da će Surovikin i Lapin nastaviti zapovijedati snagama na Istočnoj osovini, iako bi koncentracija snaga i napor ove veličine trebali zahtijevati samo jednog, vrlo visokog generalnog zapovjednika.

Surovikin bi u principu trebao zapovijedati sveukupno jer je višeg ranga od Lapina. Šojgu čak nije imenovao Surovikina za čelnika ruskog Južnog vojnog okruga unatoč vjerojatnom smjenjivanju zapovjednika SMD-a Aleksandra Dvornikova i unatoč Surovikinovu iskustvu zapovijedanja Južnom grupacijom u Ukrajini. 

Lapin je, nasuprot tome, bio i ostao komandant Središnjeg vojnog okruga.

Neuspjeh Kremlja da iskoristi operativnu stanku za reorganizaciju ruske vojne komandantne strukture u Ukrajini i odluka da umjesto toga zadrži ad hoc komandantnu strukturu vrlo je čudna.

Ukrajinski dužnosnici potvrdili su da je američki HIMARS stigao u Ukrajinu 23. juna. Ukrajinski operateri koriste HIMARS za napade na više ruskih ciljeva – posebno skladišta streljiva – od 25. juna.

Uništavanje ovih skladišta streljiva vjerojatno je degradiralo sposobnost ruskih snaga da izdrže veliku količinu topničke vatre duž ratišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.