POVRIJEĐENO 14 OSOBA

Vozaču autobusa koji se prevrnuo prijeti do šest godina zatvora za nesreću

Nije pronađen nikakav tehnički kvar koji je izazvao pad, odnosno glavna verzija u ovom slučaju ostaje glavna – ljudska greška, rekao je Safarov, direktor nacionalne istražne službe

Mjesto nesreće. SCREENSHOT: BG VOICE

S. S./ BG voice

15.8.2022

Vozaču D. K., koji je upravljao autobusom koji se prevrnuo u Bugarskoj, određeno je zadržavanje do 24 sata i protiv njega će biti podnijeta odgovarajuća krivična prijava. Kako prenose bugarski mediji, vozaču prijeti kazna zatvora od jedne do šest godina zatvora.

- Za krivično djelo iz člana 343. stav 3, u vezi sa članom 342. stav 1., pokrenut je prethodni postupak za koji je propisana kazna zatvora od jedne do šest godina. Predmet je pod posebni nadzor uzelo Apelaciono tužilaštvo-Plovdiv. Naredbom administrativnog rukovodioca Okružnog tužilaštva – Stara Zagora, imenovan je tužilački tim za vođenje pretkrivične istrage. Trenutno se nastavljaju radnje uviđaja – izvršen je inicijalni uviđaj mjesta udesa i vozila, obezbijeđeni su prevodioci i obavljaju se razgovori sa svjedocima. Čeka se zakazivanje autotehničkih vještačenja i brojnih sudsko-medicinskih vještačenja - navodi Bg voice, pozivajući se na tužilaštvo.

Tehnički kvar

Na mjestu teške saobraćajne nesreće bili su glavni tužilac Ivan Gešev i Borislav Sarafov, zamjenik glavnog tužioca i direktor Nacionalne istražne službe. Sarafov je objasnio da je glavna verzija na kojoj će se raditi ljudska greška.

- Stručnjaci Nacionalne istražne službe izvršili su uviđaj i na mjestu događaja i u autobusu. Nije pronađen nikakav tehnički kvar koji je izazvao pad, odnosno glavna verzija u ovom slučaju ostaje glavna – ljudska greška - objasnio je Sarafov za bTV.

14 osoba povrijeđeno

Podsjetimo, nesreća se dogodila nešto poslije 20 sati na auto-putu Trakija u Bugarskoj. Prema posljednjim informacijama, 14 osoba je povrijeđeno, od toga 12 djece i dvoje odraslih. Djeca su se u trenutku udesa vraćala sa festivala folklora.

Riječ je o ansamblu JU-LIRA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.