MINISTAR DONIO ODLUKU

Njemačka dvije nuklearne elektrane ostavlja u pričuvi, ostale gasi do kraja godine

Ove centrale bi trebala ostati u pričuvi do aprila sljedeće godine kako bi mogle biti priključene na mrežu u slučaju krize u južnonjemačkoj mreži

Isključena mogućnost naručivanja novog nuklearnog goriva. Agencije

Z. K.

5.9.2022

Njemačka ostaje pri svom planu gašenja preostalih nuklearnih elektrana do kraja godina ali će, suprotno dosadašnjim planovima, dvije centrale ostati u pričuvi u slučaju potrebe ponovnog priključenja na mrežu, saopćio je u ponedjeljak njemački ministar privrede i energetike Robert Habeck (Zeleni).


Opasna tehnologija

- Sadašnja ispitivanja o mogućnosti energetskog kolapsa ne ukazuju na akutnu opasnost ove zime ali je ni ne isključuju. Zato smo se odlučili da za ovu zimu uvedemo vremenski ograničenu pričuvu atomskih centrala Isar 2 i Neckarwestheim - rekao je ministar Habeck.

 organizacije za zaštitu okoliša su već kritizirale ovu odluku

Habeck je istodobno naglasio kako se ostaje pri odluci gašenja preostale tri nuklearne elektrane do kraja godine.

- Mi ćemo se pridržavati odluke o odustajanju od atomske energije do kraja godine kako je to definirano zakonom. Atomska energija je i ostaje opasna tehnologija, a atomski otpad će opterećivati čitave generacije - rekao je Habeck te je isključio mogućnost naručivanja novog nuklearnog goriva.


Organizacije za zaštitu okoliša kritizirale odluku

Njemačke organizacije za zaštitu okoliša su već kritizirale ovu odluku njemačke vlade.

- Odluka njemačke vlada da ukine mukotrpno ostvarenu odluku o odustajanju od atomske energije do kraja godine je fatalna i otvara vrata dodatnim produženjima životnog vijeka zastarjelim i opasnim reaktorima - stoji u saopćenju Njemačke zaštite okoliša (DUH).

Njemačka oporba ali i dijelovi socijaldemokratsko/zeleno/liberalne vlade traže privremeno zamrzavanja odluke o odustajanju od atomske energije. Njemačku su u jeku energetske krize uzrokovane napadom Rusije na Ukrajinu, kritizirali i neki evropski partneri zbog ustrajanja na odustajanju od atomske energije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.