CEREMONIJA U LONDONU

Službeno postao britanski kralj: Čarls III položio zakletvu

Kralj će primiti nadbiskupa Katenburija (Canterburyja) i dekana Vestminstera (Westminstera)

A. O.

10.9.2022

11:50 - Novi kralj uskoro će biti javno proglašen na balkonu koji gleda na Franjevački dvor.

11:45 - Svjedoci su dodali svoje potpise na dokument-

11:43 - Nakon govora, kralj Čarls III je položio zakletvu i zvanično preuzeo ovlaštenja.

Podsjetimo, on je automatski postao kralj kada je preminula njegova majka, kraljica Elizabeta II. Tako je Pristupno vijeće imalo ceremonijalnu ulogu, odnosno zvanično saopćavanje imena novog monarha.

Čarls III je pomenuo i svoju ženu Kamilu kazavši da je duboko ohrabren njenom podrškom.

11:37 - Kralj Čarls III je potpisao deklaraciju. 

Čarls III postao britanski kralj - Avaz
Čarls III postao britanski kralj - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

11:29 - Čarls III je svoj govor započeo objavom smrti svoje majke kraljice Elizbete II. 

- Molim se za pomoć i vodstvo dragog Boga - rekao je novi britanski kralj koji je istakao kako cijeli svijet saosjeća sa njim u nenadoknadivom gubitku koji su svi pretrpjeli.

- Moja je majka dala primjer cjeloživotne ljubavi i nesebičnog služenja. Vladavina moje majke bila je bez premca u svom trajanju, predanosti i odanosti. Čak i kad tugujemo, zahvaljujemo za ovaj najodaniji život. Duboko sam svjestan ovog nasljeđa i teških dužnosti i odgovornosti koje su sada prenesene na mene - kazao je kralj Čarls.

11:28 - Uz Čarlsa III je i sin Vilijam, čija je nova titula princ od Velsa.

11:25 - Ovo je historijska ceremonija u palači Sent Džejms, jer su žene prvi put sudjelovale na Vijeću za nasljeđivanje trona. 

11:19 - Završen je prvi dio ceremonije u palači Sent Džejms. Prisutni su potom prešli u dvoranu u kojoj se nalazi prijestolje.

Liz Tras. BBC

Kao najstariji kraljičin sin, 73-godišnji Čarls naslijedio je titulu kralja Ujedinjenog Kraljevstva i vladara 14 drugih država Komonvelta. Osim toga, novi britanski monarh naslijedit će većinu osobnog bogatstva kraljice Elizabete II. procijenjenog na oko 350 miliona funti. Čarls se smatra nasljednikom s najdužim stažom u britanskoj povijesti.

11:15 Čarls III proglašen kraljem

Čarls III je proglašen kraljem od strane činovnika Vijeća tokom ceremonije pristupnog vijeća, koja se trenutno održava u londonskoj palači.

Proklamaciju Ričarda Tilbruka (Richarda Tilbrooka), službenika Tajnog vijeća, pratio je uzvik publike "Bože čuvaj kralja".

Ceremonija se po prvi put u historiji prenosi na televiziji.

11:00 Ceremonija pristupnog vijeća u londonskoj palači Sent Džejms (St. James) koja će službeno proglasiti Čarlsa (Charlesa) Kraljem III je sada počela.

10:58 - Vijeće za pristupanje je grupa formirana od velikih državnih službenika, lorda gradonačelnika Londona i visokih komesara kraljevstva, a zasjedanje tog tijela se saziva nakon smrti monarha.

10:55 - Nova britanska premijerka Liz Tras je u palači Sent Džejms gdje će Čarls III i službeno postati kralj, a na tu ceremoniju su stigli i Boris Džonson, Gordon Braun i Toni Bler.

Očekuje se da će kralj Čarls III održati audijenciju u Bakingemskoj (Buckinghamskoj) palači s vjerskim vođama i političkim liderima, uključujući britanskog premijera, u subotu popodne, navodi se u saopćenju Palače.

Kralj će primiti nadbiskupa Katenburija (Canterburyja) i dekana Vestminstera (Westminstera), saopćila je Buckinghamska palata. Primiće i premijera i članove Vlade, kao i lidere opozicionih političkih partija.

Novi kralj će biti zvanično proglašen za monarha ranije tokom dana, na Pristupnom vijeću u 10 sati u Londonu (5 ujutro po istočnom vremenu). Ceremonija će se održati u palači Sent Džajms u britanskoj prijestolnici i kojoj će prisustvovati tajni savjetnici.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.