NANESENA ŠTETA

Današnji napad na Ukrajinu je vjerovatno najgori ovog mjeseca

Ukrenergo navodi da se popravci mreže odvijaju širom zemlje

Dronovima i projektilima napadaju ukrajinske elektrane. AP

Z. K.

22.10.2022

Šteta nastala u današnjim ruskim raketnim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu mogla bi biti najveća u svim napadima ovog mjeseca. Ruske snage su, podsjetimo, u novembru počele dronovima i projektilima napadati ukrajinske elektrane, trafostanice i ostala energetska postrojenja.


Restrikcije su nužno potrebne

Ukrajinska državna firma Ukrenergo je štetu od današnjih napada projektilima usporedila s posljedicama napada od 10. do 12. novembra, koji su smanjili ukrajinski kapacitet generiranja struje za oko 30 posto.

- Uvedene su restrikcije opskrbe strujom u Kijevu te širom regija Kijev, Černihiv, Čerkasi, Žitomir, Sumi, Harkiv, Poltava, Dnjepropetrovsk, Zaporižja i Kirovohrad - stoji u saopćenju Ukrenerga.

Restrikcije su nužno potrebne kako bi se smanjilo opterećenje mreže i kako bi se izbjegle nezgode nakon što je električna mreža oštećena u terorističkim raketnim napadima - stoji u saopćenju.


Svjetla se polako pale

Ukrenergo navodi da se popravci mreže odvijaju širom zemlje. U Mikolajivu, gradu na jugu zemlje, opskrba strujom je vraćena, objavio je gradonačelnik Oleksandr Senkejevič.

- Svjetla se polako pale u različitim dijelovima grada. Zahvaljujem inženjerima na njihovom predanom radu - napisao je na Telegramu.

Ranije danas dužnosnik ureda ukrajinskog predsjednika Zelenskog rekao je da je više od 1.5 miliona kućanstava ostalo bez struje nakon ruskih raketnih napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.