NAPRAVIO OGROMNU ŠTETU

Južna Koreja navodi: Prevarant i propali šef kriptovalute krije se u Srbiji

Optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala

Do Kwon napravio štetu od 42 milijarde dolara. BBC

Z. K.

12.12.2022

Južnokorejske vlasti navode da se Do Kwon, propali šef kriptovalute koji stoji iza kolapsa tokena TerraUSD i Luna, skriva u Srbiji, javio je danas BBC.


Otputovao preko Dubaija

Kwon (31) je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala. U septembru je Interpol izdao međunarodnu potjernicu za njim.

U oktobru su južnokorejski tužioci rekli da je otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju nakon što je napustio Singapur, u kojem je njegova kompanija Terraform imala sjedište.

Južna Koreja i Srbija nemaju ugovor o izručenju, ali su ranije sarađivale po zahtjevima prema Evropskoj konvenciji o izručenju.

Kwon je ranije negirao da se skriva, ali nije otkrio gdje se nalazi.

- Nisam u bijegu ili nešto slično. S bilo kojom vladinom agencijom koja je pokazala interes za komunikaciju mi ćemo u potpunosti sarađivati i nemamo što skrivati - tvitao je u septembru.


Sistem Terra Luna doživio je kolaps

Tužioci su također izdali naloge za hapšenje pet drugih neimenovanih osoba povezanih s takozvanim stablecoinom Terra i njegovim sestrinskim tokenom Luna.

Sistem Terra Luna doživio je kolaps u maju, pri čemu je cijena oba tokena pala gotovo na nulu, a posljedice su pogodile šire kriptotržište. S visokih 116 dolara u aprilu, Terra sada vrijedi manje od 0,0002 dolara.

Globalno su ulagači izgubili oko 42 milijarde dolara, prema analitičkoj kompaniji za blockchain Elliptic.

Neki su izgubili životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti otvorile su nekoliko kaznenih istraga zbog toga, donosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.