POLITIČKA KRIZA

Hiljade turista zaglavljeno u Maču Piču usred nemira u Peruu

Zabrinuti smo jer ima turista, djece i starijih, koji hodaju iz Maču Piču, rekao je Baka

Protesti u Peruu. TWITTER

A. O.

17.12.2022

Politička kriza u Peruu ostavila je 5.000 turista na cjedilu od srijede u Kusku (Cuscu), kapiji citadele Inka u Maču Piču (Machu Picchuu).

- Zabrinuti smo jer ima turista, djece i starijih, koji hodaju iz  Maču Piču. Pješačenje nije dva sata, traje od osam do deset sati - rekao je gradonačelnik Maču Pičua Darvin Baka (Darwin Baca).

Baka je od vlade zatražio humanitarnu podršku helikopterima za mobilizaciju turista.


Pokušaj ulaska na terminal

Treći najveći aerodrom u zemlji, Kusko International, zatvoren je od ponedjeljka kada su demonstranti pokušali upasti na terminal, piše Anadolija. Vozovi su zaustavljeni u utorak za i iz Maču Pičua.

Broj poginulih u protestima širom Perua izazvanim svrgavanjem bivšeg predsjednika Pedra Kastilja (Castilla) povećan je na 18.

Putevi i željezničke pruge blokirane su kamenjem, balvanima i zapaljenim gumama, a aerodromi su zatvoreni, što onemogućuje turistima da napuste zemlju.


Vanredno stanje

U Peruu je vlada proglasila vanredno stanje na 30 dana širom zemlje zbog nasilja i protesta do kojih je došlo nakon Kastiljovog opoziva i hapšenja 7. decembra.

Demonstranti traže ostavku nove predsjednice Perua Dine Boluarte, raspuštanje parlamenta i nove izbore.

Oni žele i Kastiljovo trenutno puštanje na slobodu, a pozivi postaju sve glasniji nakon što je Vrhovni sud Perua osudio je Kastilja na 18 mjeseci preventivnog zatvora zbog "zloupotrebe položaja, nereda i zavjere".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.