NOVA OPERACIJA

Oko 1.000 vojnika i 130 policajaca blokiralo naselje u San Salvadoru

Pošteni građani nemaju čega da se plaše i mogu nastaviti da žive normalno - objavio je predsjednik Nayib Bukele

Vojska i policija u novoj operaciji. AP

A. Bajramović

24.12.2022

El Salvador je pokrenuo vojnu operaciju protiv dilera droge i "terorista" u Tutunichapi, četvrti glavnog grada San Salvadora, potvrdili su zvaničnici u subotu, javlja Deutsche Welle.

Oko 1.000 vojnika i 130 policajaca raspoređeno je u ovu siromašnu zajednicu u zoru, napisao je predsjednik Nayib Bukele na Twitteru.

- Od jutros je okrug Tutunichapa u San Salvadoru potpuno okružen. Svi teroristi, trgovci drogom i članovi bandi bit će uklonjeni iz ove zajednice. Pošteni građani nemaju čega da se plaše i mogu nastaviti da žive normalno - objavio je Bukele.

Uhapšeno je šest osoba.

Današnji napadi bili su druga takva operacija ovog mjeseca protiv narko bandi u toj centralnoameričkoj zemlji. Ranije u decembru, Bukele je poslao 8.500 vojnika i 1.500 policajaca da opkoli Soyapango, grad u blizini San Salvadora i treće po veličini urbano područje u zemlji, s populacijom od skoro četvrt miliona ljudi.

Tokom opsade Soyapanga oklopna vojna vozila, od kojih neka imaju artiljeriju, vrše stalne patrole, dok je teško naoružana policija pretresala kuće i građane. Bukeleova vlada proglasila je vanredno stanje u martu kako bi suzbila nasilje bandi i od tada je drastično smanjila broj ubistava. Od tada je uhapšeno skoro 60.000 osumnjičenih članova bande. Organizacija Human Rights Watch optužila je snage sigurnosti da da maltretiraju ranjive zajednice i krše prava građana, ali se vlasti ne obaziru na to.

Uhapšeno šest osoba

- Od jutros je okrug Tutunichapa u San Salvadoru potpuno okružen. Svi teroristi, trgovci drogom i članovi bandi bit će uklonjeni iz ove zajednice. Pošteni građani nemaju čega da se plaše i mogu nastaviti da žive normalno - objavio je Bukele.

Uhapšeno je šest osoba.

Današnji napadi bili su druga takva operacija ovog mjeseca protiv narko bandi u toj centralnoameričkoj zemlji. Ranije u decembru, Bukele je poslao 8.500 vojnika i 1.500 policajaca da opkoli Soyapango, grad u blizini San Salvadora i treće po veličini urbano područje u zemlji, s populacijom od skoro četvrt miliona ljudi.


Tokom opsade Sojapanga oklopna vojna vozila, od kojih neka imaju artiljeriju, vrše stalne patrole, dok je teško naoružana policija pretresala kuće i građane. Bukeleova vlada proglasila je vanredno stanje u martu kako bi suzbila nasilje bandi i od tada je drastično smanjila broj ubistava. Od tada je uhapšeno skoro 60.000 osumnjičenih članova bande. Organizacija Human Rights Watch optužila je snage sigurnosti da da maltretiraju ranjive zajednice i krše prava građana, ali se vlasti ne obaziru na to.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.