PITANJE TENKOVA

Zašto Zapad ne može donijeti najvažniju odluku o Ukrajini

Njemačka je pod velikim pritiskom saveznika da dopusti slanje tenkova

Odluka o slanju tenkova nije donesena. Printscreen

H. J. I.

21.1.2023

Najvažniju odluku o Ukrajini Zapad još nije donio. Naravno, riječ je o odluci da se Ukrajini pošalju moderni zapadni tenkovi, konkretno njemački Leopardi. Na jučerašnjem cjelodnevnom sastanku 50-ak država saveznica odlučeno je da se Ukrajinu i dalje podržava. Govorilo se o slanju protuzračne odbrane, konkretnih vozila, raznog oružja i opreme. Ali odluka o slanju tenkova nije donesena.

Američki general odbacio je ideju da bi rat brzo mogao biti gotov

Ukrajinci su u više navrata govorili o protuofanzivi. Tako je prije desetak dana Kirilo Budanov, čovjek iz samog vrha ukrajinske vojske, rekao da najžešće borbe očekuje u martu.

Budanov je dodao kako očekuje da će ukrajinska vojska u proljeće izvršiti velik kontranapad. Prema njegovim riječima, ti bi napori mogli dovesti do onoga što bi mogao biti kraj rata.

- Tada ćemo vidjeti veće oslobađanje teritorija i nanošenje konačnog poraza Ruskoj Federaciji - rekao je Budanov i dodao da će se to dogoditi u cijeloj zemlji, od Krima do Donbasa.

No čovjek iz vrha američke vojske jučer je jasno dao do znanja da ne očekuje skori kraj rata.

Na kraju okupljanja ministara odbrane i glavnih zapovjednika vojske zemalja članica NATO-a u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, načelnik združenog štaba američke vojske Mark Majli (Milley) kazao je da će Ukrajini ove godine biti teško izbaciti sve ruske snage.

- S vojnog će stajališta ove godine biti vrlo teško izbaciti sve ruske snage iz svih dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom - istakao je Majli.

"Ukrajina je dobro opremljena, čak i bez Leoparda"

A onda je američki ministar odbrane dao značajnu izjavu.

- Iako je nužno na vrijeme opremiti Ukrajinu za proljeće, kada će se nastaviti borbe u punom intenzitetu, Ukrajina je dobro opremljena, čak i bez Leoparda - kazao je američki ministar obrane Lojd Ostin (Lloyd Austin). 

- Ukrajina ne ovisi o jednoj platformi - rekao je.

Snažan pritisak na Njemačku

On je kazao da je Njemačka pouzdan saveznik i da će nastaviti obnašati vodstvo unatoč tome što Berlin još nije odobrio prebacivanje svojih tenkova u Ukrajinu.

- Oni su pouzdan saveznik, takvi su već jako, jako dugo i ja doista vjerujem da će i dalje biti pouzdan saveznik.

Njemačka odluku prebacuje na ostale saveznike, u prvom redu na SAD

Njemačka je pod velikim pritiskom saveznika da dopusti slanje tenkova. Leopard se smatra idealnim jer ga posjeduju mnoge zemlje, što znači da bi mogle podijeliti teret opremanja Ukrajine.

Berlin tek treba dati dopuštenje saveznicima koji posjeduju Leopard, poput Poljske ili Finske, da pošalju tenkove Ukrajini. Međutim, kaže da još nije primio formalni zahtjev od zemalja koje su iskazale želju da pošalju tenkove Ukrajini.

Kancelar Olaf Šolc (Scholz) inzistira na tome da će Njemačka djelovati samo u dogovoru sa saveznicima, što je stav koji ponavlja i novi ministar odbrane Boris Pistorius.

- Postoje dobri razlozi za isporuke (tenkova), a postoje i dobri razlozi protiv njih. S obzirom na cjelokupnu situaciju rata koji traje već skoro godinu dana, moraju se vrlo pažljivo odvagnuti sve prednosti i mane - rekao je Šolc.

- Jasno je da nema jedinstvenog stava. Dojam koji se povremeno stvara, da postoji oformljena koalicija i da Njemačka stoji na putu pogrešan je - dodao je.

Šolc kaže da će Njemačka početi pripremati tenkove kako bi bili spremni za isporuku ako se saveznici o tome dogovore. Nije jasno protivi li se tom potezu još koja zemlja osim Njemačke. Od početka rata Šolcova vlada je u više navrata izrazila oprez oko slanja Kijevu sve naprednijih sistema oružja, ali ih je na kraju ipak isporučivala.

Oglasili se Zelenski i Reznikov

Sinoć su se nakon vijesti o (ne)isporučivanju tenkova oglasili predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i ministar odbrane Reznikov.

Zelenski je zahvalio saveznicima na pomoći, ali i jasno dao do znanja da nije sretan odlukom o tenkovima, rekavši da je isporuka tenkova nužna za nastavak rata protiv Rusije. Zelenski je poručio da "ne postoji alternativa" slanju borbenih tenkova njegovoj zemlji.

- I dalje ćemo se morati boriti za opskrbu modernim tenkovima, ali svakim danom postaje sve očiglednije da nema alternative donošenju odluke o isporuci tenkova. Partneri su čvrsti u svom stavu. Oni će podržati Ukrajinu onoliko koliko je potrebno za našu pobjedu -  dodao je Zelenski u svom obraćanju.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov nazvao je sastanak u Ramsteinu "sjajnim" unatoč tome što zapadni saveznici nisu postigli dogovor oko isporuke borbenih tenkova Leopard Ukrajini.

Reznikov je rekao da je jučerašnja konferencija bila "veliki sastanak prijatelja", istaknuvši kako je uvjeren da će "ukrajinska vojska dobiti više oružja i streljiva". 

- Pobijedit ćemo. Zlo će biti poraženo - zaključio je Reznikov u objavi na svom Twitteru.

Oružje se šalje, ali najvažnije odluke (još) nema

Tako je prošao cjelodnevni sastanak u Njemačkoj: u pomoć Ukrajini niko ne sumnja niti je dovodi u pitanje, Ukrajini će se i dalje slati protuzračna odbrana, topovi, oružje, razna moćna oklopna vozila. Ali iskorak u vidu odluke o slanju značajnog broja tenkova, za koji su mnogi očekivali da će se dogoditi, izostao je.

Ukrajina će ipak dobiti prve zapadne tenkove - preciznije, 14 tenkova Challenger 2 iz Velike Britanije, što je ove sedmice najavio britanski premijer Riši Sunak (Rishi). Tih 14 tenkova za Ukrajince će biti dobar početak, no teško može biti više od simboličnog presedana.

Naime, glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni, rekao je u intervjuu za britanski Economist da Ukrajini treba "300 tenkova, 600 do 700 borbenih vozila pješaštva i 500 haubica".

- Mislim da bi tako bilo potpuno realno da dođemo do linija 23. februara. Ali ne mogu s dvije brigade. Dobivam ono što dobivam, ali to je manje od onoga što mi treba - objasnio je.

Pitanje tenkova ostaje otvoreno

Tako pitanje slanja tenkova i dalje ostaje otvoreno. Staviše, i na sastanku je naglašeno da će se o tome i u budućnosti raspravljati. To je za Ukrajinu donekle i dobra vijest - nije rečeno da tenkovi neće biti poslani. Ali nije rečeno ni da će biti. Na zapadnim zemljama, u prvom redu na Njemačkoj, ostaje pritisak kad i kako to izvesti, ako će se slanje uopće dogoditi.

Tako je na primjer Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, rekao da očekuje daljnji razvoj u raspravi o mogućem slanju njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Činjenica da se Ukrajinu sada opskrbljuje stotinama novih oklopnih vozila, borbenim vozilima pješaštva i tenkovima, mnogo joj znači, rekao je Stoltenberg novinarima. Podrška neće Ukrajincima samo omogućiti da se brane od novih ruskih ofanziva već i da pokreću vlastite ofanzive kako bi vratili kontrolu nad svojim teritorijem, kazao je.

Stoltenberg je na pitanje šteti li Njemačka Evropskoj uniji time što dosad nije poslala tenkove Leopard 2, odgovorio da će se rasprave nastaviti. Dodao je da se od početka rata neprestano mijenja vrsta podrške koju države pružaju. Također je rekao da je Njemačka jedna od saveznica koje pružaju najviše podrške Ukrajini.

- Topništvo, streljivo, sustavi protuzračne odbrane i sada također borbena vozila pješaštva Marder. Njemačka zaista predvodi u podršci za Ukrajinu u mnogim, mnogim područjima - istaknuo je Stoltenberg. Šef Vojnog odbora NATO-a, admiral Rob Bauer, rekao je da bilo kakvu odluku da se Ukrajini pošalju tenkovi mora donijeti svaka država pojedinačno.

- To je suverena odluka suverene države, što Njemačka jest. Važno je da Ukrajina pobijedi u ovom ratu. Moramo ozbiljno sagledati šta je Ukrajini potrebno i dati joj šta traži ako je moguće - rekao je Bauer na presici u Lisabonu dodavši da se to mora učiniti pravovremeno.

Zašto Ukrajinci žele baš njemačke Leoparde

Zanimljivo u cijeloj priči je i to da se isključivo priča o slanju njemačkih Leoparda. Za to ima nekoliko razloga - neki su vojne prirode, drugi logističke, a treći političke.

Prvo, Leoparde u upotrebi ima 14 zemalja i dobar dio njih je spreman, ako Njemačka to dozvoli, poslati svoje tenkove Ukrajini. Drugo, isporuka Leoparda je relativno jednostavna, a rezervnih dijelova u susjednim i savezničkim zemljama ima u izobilju.

Pitanje je i zašto Amerikanci ne šalju svoje moćne Abrams tenkove. Za početak, Abrams ima drugačiji sistem opskrbe gorivom, a za njega je potrebna duža i kompliciranija obuka.

Naposljetku, tu je i političko pitanje. SAD je u više navrata rekao da ne daje tenkove Ukrajini te da očekuje veći angažman evropskih saveznika. Na kraju krajeva, SAD je dosad donirao nekoliko puta više oružja i opreme nego svi ostali zapadni saveznici, pa mu u tom kontekstu malo ko može prigovoriti što ne daje i Abramse.

A ono što se poput sjenke provlači jest činjenica da se Zapad ipak možda boji eskalacije rata i ruske reakcije na zapadne tenkove. Tenkovi su napadačko oružje i Rusija je više puta dala do znanja da neće s blagonaklonošću gledati na taj potez.

- Rekao sam da ćemo nastaviti s tim (podrškom Ukrajini), ali isto tako je jasno da želimo izbjeći da ovo postane rat Rusije i NATO-a - rekao je prije nekoliko dana njemački kancelar, ponavljajući već uobičajen argument protiv konkretnije vojne pomoći Ukrajini, i tako sažeo zapravo jedan od glavnih problema oko slanja tenkova.

I Rusija se oglasila o slanju tenkova

Jučer se i Rusija oglasila o slanju tenkova, i to preko Putinovog glasnogovornika Dmitrija Peskova.

Glasnogovornik Kremlja ukazao je na privrženost drugih zemalja "zabludi o mogućnosti da Ukrajina postigne kakav-takav uspjeh na vojnom polju". Prema Peskovu, to je dramatična zabluda i Zapad će požaliti.

- Ponavljamo da takve isporuke neće ništa bitno promijeniti, ali će stvoriti dodatne probleme Ukrajini i ukrajinskom narodu - rekao je u petak Peskov. Na pitanje bi li ta isporuka predstavljala eskalaciju rata, Peskov je rekao da bi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.