NAGLA ESKALACIJA

Netanjahu: Naš odgovor bit će snažan, brz i precizan

Ne želimo eskalaciju, ali spremni smo na svaki scenarij, rekao je izraelski premijer

AP

E. Ma.

29.1.2023

Benjamin Netanjahu (Netanyahu), premijer Izraela, najavio je "snažan i čvrst odgovor na terorizam" nakon dva palestinska napada u istočnom Jeruzalemu, u jednom od kojih je sedam osoba ubijeno blizu sinagoge.

- Naš odgovor bit će snažan, brz i precizan. Ne želimo eskalaciju, ali spremni smo na svaki scenarij - rekao je Netanjahu na vanrednom sastanku sigurnosnog kabineta. 

Podsjetimo, u petak 21-godišnji Palestinac pucao je na prolaznike blizu sinagoge u četvrti Neve Jakov i ubio sedam ljudi, a zatim je i sam ubijen. U subotu ujutro, 13-godišnji Palestinac je hicima iz vatrenog oružja ranio dva Izraelca u Silvanu, nadomak zidina Starog grada.

Ovi napadi u istočnom Jeruzalemu, dijelu grada koji je Izrael okupirao i anektirao, dešavaju se u vrijeme nagle eskalacije nakon pogibije devet Palestinaca u četvrtak u akciji izraelske vojske u Jeninu, na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koji je Izrael okupirao 1967.

Izraelske snage su u stanju najviše pripravnosti i vojska je saopćila da povećava broj ljudi na Zapadnoj obali dok iz inozemstva stižu pozivi na suzdržanost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.