GLOBALNI PROBLEM

Novim projektom iz Beča moguće je do 2030. godine smanjiti bacanje hrane

Rasipanje hrane se mora smanjiti prevencijom i upotrebom naprednih tehnologija koje se zasnivaju na podacima

Uzroci bacanja hrane mogu biti različiti. Facebook

A. O.

20.2.2023

Istraživački tim Ekonomskog univerziteta u Beču analizirao je kako se bacanje hrane može izbjeći na ninvou maloprodaje. 

Svake godine se širom svijeta baci 1,3 milijarde tona hrane, što je 35 posto proizvedene hrane u lancu snabdijevanja od proizvodnje do potrošnje.

Uzroci bacanja

Uzroci bacanja hrane mogu biti različiti, od prekomjerne proizvodnje zbog nepreciznih predviđanja i pretpostavki o odnosu potrošača prema hrani, do neefikasnog skladištenja i transporta. Dodatni faktor povećanje potražnje za proizvodima od strane maloprodajnih lanaca i potrošača.

Postoje inicijative koje se bave sprječavanjem rasipanja hrane, ali se one rijetko fokusiraju na prevenciju. Sa socijalnog aspekta ovo predstavlja veliki etički i ekološki problem, jer se uništava hrana koja može da se konzumira, dok s druge strane raste broj ljudi koji gladuju.

Najbolji načini

Projektom „Appetite“ bacanje hrane bi se smanjilo za deset posto do 2030. godine. Najbolji načini da se to ostvari su optimizacija lanca snabdijevanja i bolja usklađenost ponude i potražnje kao i koordinacija svih učesnika u lancu snabdijevanja za šta su zadužene nezavisne platforme.

Rasipanje hrane se mora smanjiti prevencijom i upotrebom naprednih tehnologija koje se zasnivaju na podacima. Vještačku inteligenciju je potrebno koristiti za metode predviđanja, simulacije i optimizacije što čitav proces čini transparentnijim i utiče na smanjenje troškova uslijed prevelikih zaliha ili nedostatka namirnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.