"NOVE GRANICE" ODNOSA

Putin najavio da će predsjednik Kine posjetiti Rusiju

Kineske isporuke oružja Rusiji mogle bi dodatno ekalirati rat u Ukrajini

Vladimir Putin. Printscreen

H. J. I.

22.2.2023

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao u srijedu da će kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) posjetiti Rusiju, ističući da su odnosi dostigli "nove granice", dok Sjedinjene Države izražavaju zabrinutost da bi Peking mogao pružiti materijalnu podršku Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu.

Kineske isporuke oružja Rusiji mogle bi dodatno ekalirati rat u Ukrajini u konfrontaciji između Rusije i Kine s jedne strane, i Ukrajine i NATO vojne alijanse na čelu sa SAD s druge strane.

Bilateralna trgovina bolja od očekivanje

Putin je u Kremlju dočekao Van Jia (Wang Yi), glavnog diplomatu Kine, rekavši mu da je bilateralna trgovina bolja od očekivane i da bi uskoro mogla dosegnuti 200 milijardi dolara godišnje, u odnosu na 185 milijardi dolara u 2022. godini.

- Očekujemo posjet predsjednika Narodne Republike Kine Rusiji, dogovorili smo se o tome. Sve se razvija i napreduje. Dosežemo nove granice - rekao je Putin Vangu.

Vang je rekao Putinu da su odnosi između dvije zemlje izdržali pritisak nestabilne međunarodne situacije i da krize nude određene prilike.

Odnosi između Kine i Rusije, rekao je Vang, nisu usmjereni protiv treće strane, ali isto tako "neće popustiti pritiscima trećih strana".

Sklapanje novih sporazuma

Vang se ranije sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, rekavši da se raduje sklapanju novih sporazuma tokom svoje posjete Moskvi. Nisu bili poznati detalji o sporazumima.

Kada su se Si Đinping i Vladimir Putin licem u lice sreli neposredno prije nego što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, oni su sklopili "partnerstvo bez ograničenja" koje je izazvalo zabrinutost na Zapadu.

Kina je najveći kupac nafte Rusije, jednog od ključnih izvora prihoda za ruski državni budžet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.