NAJAVIO ŠEF ALIJANSE

Sastanak Turske, Švedske i Finske povodom pristupanja dvije nordijske zemlje NATO-u

Planirano je da se sastanak održi u martu

NATO

N. Aj. / Anadolija

24.2.2023

Turska, Finska i Švedska održat će u martu sastanak na kojem će razgovarati o pristupanju dvije nordijske zemlje NATO-u, objavio je u petak šef alijanse Jens Stoltenberg, javlja Anadolija.

Stoltenberg se danas obratio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Estonije Kajom Kalas (Kallas) i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Von der Leyen) u estonskoj prijestolnici Talinu.

Dobro razgovori s Erdoanom

Stoltenberg je istakao da je „imao dobre razgovore sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan)“ tokom njegove prošlosedmične posjete Ankari.

- Dogovorili smo se da ponovo započnemo pregovore i da sazovemo trilateralni sastanak između Finske, Švedske i Turske u sjedištu NATO-a sredinom marta pod mojim pokroviteljstvom - kazao je.

Stoltenberg je rekao da će tri strane razgovarati o tome „kako završiti proces pristupanja“ obje države.

Također je pozdravio odluku mađarskog parlamenta da sljedeće sedmice započne proces ratifikacije protokola o pristupanju u NATO dvije nordijske zemlje.

Zahtjev za članstvo

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u prošlog maja, a ta njihova odluka je potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je započeo 24. februara 2022. godine.

Prema memorandumu potpisanom prošlog junu između Turske, Švedske i Finske, dvije nordijske zemlje obvezale su se poduzeti korake protiv terorista kako bi stekle članstvo u NATO savezu.

U sporazumu su se Švedska i Finska složile da neće pružati podršku terorističkim grupama kao što su PKK i njegovi ogranci i teroristička organizacija FETO, te da će izručiti u Turskoj osumnjičene za terorizam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.