NAPETA SITUACIJA

Pet osoba ubijeno u novom sukobu Azerbejdžana i Armenije

Armensko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su ubijena tri dužnosnika iz ministarstva unutrašnjih poslova Karabaha

Vojska na terenu. Twitter

A. O.

5.3.2023

Azerbejdžanska vojska i etnički Armenci razmijenili su vatru danas u osporavanoj regiji Nagorno Karabah u kojoj je smrtno stradalo najmanje pet osoba, prema izvještajima Azerbajdžana i Armenije.

Nagorno Karabah žarišna je tačka dva rata između Azerbejdžana i Armenije u više od 30 godina, otkad su obje bivše sovjetske republike postigle nezavisnost.

Ubijeni vojnici

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane reklo je da su ubijena dva vojnika u razmjeni vatre nakon što je azerbejdžanska vojska zaustavila konvoj za koji je sumnjala da nosi oružje iz glavnog grada regije u zabačena područja. Rečeno je da je kombi išao nedopuštenom cestom.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su ubijena tri dužnosnika iz ministarstva unutrašnjih poslova Karabaha. Rečeno je da je konvoj prenosio dokumente i službeni pištolj, dok su azerbejdžanske tvrdnje da je prevoženo oružje odbačene kao "apsurdne".

Nagorno Karabah je odavno međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, iako je populacija te pokrajine uglavnom sastavljena od etničkih Armenaca.

Zauzeta velika područja

Armenske snage preuzele su kontrolu nad Karabahom u ratu koji je preuzeo regiju kad se početkom 1990-ih počela urušavati sovjetska vlast. Azerbejdžan je ponovno zauzeo velika područja u šestosedmičnom sukobu 2020. godine koji je okončan mirovnim sporazumom te dolaskom ruskih mirotvoraca koji se i dalje nalaze u regiji.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev i armenski premijer Nikol Pašinjan sastali su se nekoliko puta u sklopu nastojanja da riješe sukob, ali povremeno nasilje šteti mirovim naporima. Posljednja tri mjeseca azerbejdžanski aktivisti blokirali su Lačinski rajon koji povezuje Armeniju i Nagorno Karabah, navodeći da se protive rudarskim operacijama u regiji.

Slobodno kretanje 

Armenija tvrdi da su demonstranti politički aktivisti koji djeluju u ime azerbejdžanskih vlasti. Svjetski sud je prošli mjesec naredio Azerbejdžanu da osigura slobodno kretanje kroz Lačinski rajon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.