PREMIJER MAĐARSKE

Orban: Zainteresirani smo da održimo veze sa Rusijom

Sumnjamo da će to biti moguće, istakao je

Viktor Orban. Twitter

H. J. I.

10.3.2023

Mađarska je zainteresovana da održi veze sa Rusijom, ali sumnjam da će to biti moguće u budućnosti, pošto sada izgleda malo vjerovatno da će doći do nastavka dijaloga između Brisela i Moskve, rekao je danas premijer Viktor Orban.

"Daleko od realnosti"

- Nastavak odnosa između EU i Rusije je ostvariv, ali je daleko od realnosti. Zato je neophodno razmišljati koju vrstu odnosa graditi i održavati sa Rusijom u mađarskoj vanjskoj i ekonomskoj politici u narednih deset do 15 godina. Očigledno je da je u našem interesu da iz više razloga održimo odnose sa Rusijom što je duže moguće - naglasio je Orban.

On je istakao da energija trenutno izaziva najviše zabrinutosti za Budimpeštu, pošto je jeftinija ruska energije dugo bila osnov ekonomskog napretka EU.

Jedna ovisnost se mijenja drugom

- Ukoliko pogledamo šta se sada dešava, vidjet ćemo da je prvi korak razdvajanja evropske ekonomije od ruske. Istovremeno, sirovi materijali i energija su i dalje neophodni ali sada dolaze sa drugog mjesta. Stoga, jedna ovisnost se sporo ali sigurno mijenja drugom - dodao je Orban.

Mađarski premijer je početkom godine rekao da je Evropa već na gubitku zbog rata u Ukrajini jer odbija da uvozi rusku energiju i pošto su američki resursi od pet do deset puta skuplji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.