ODGOVORILI NA ŠPEKULACIJE

Evropska komisija: Von der Lejen neće se kandidirati za šeficu NATO-a

Informacije objavljene u britanskom tabloidu The Sun neutemeljena su nagađanja

Ursula fon der Lejen. AP

D. H.

1.4.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) nije u utrci za sljedećeg glavnog sekretara NATO-a, rekao je danas glasnogovornik Komisije.

Tabloid The Sun: Fon der Lejen će se kandidirati

Informacije objavljene u britanskom tabloidu The Sun neutemeljena su nagađanja, dodao je glasnogovornik. Sun je, pozivajući se na diplomatski izvor, izvijestio da se Fon der Lejen planira kandidirati za glavnog sekretara NATO-a te na toj funkciji naslijediti aktualnog šefa Jensa Stoltenberga.

Tabloid je napisao i da bi Fon der Lejen u tom slučaju mogla čekati teška borba jer bi se Velika Britanija usprotivila njenoj kandidaturi smatrajući da je loše vodila oružane snage dok je bila njemačka ministrica odbrane.

Stoltenbergu je produžen mandat

Stoltenbergov mandat je lani produžen do 30. seprembra ove godine. To se dogodilo nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Dosadašnji glavni sekretar NATO-a tu je dužnost dosad obavljao gotovo devet godina, a mandat mu je triput produžen.

Nedavno se u jeku sukoba u Ukrajini špekuliralo da bi ovom 63-godišnjaku mandat ponovno mogao biti produžen. Istovremeno su diplomati komentirali kako bi takva odluka mogla ostaviti dojam da se NATO ne uspijeva dogovoriti u pogledu imenovanja novog šefa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.