NAPUSTILI SALU

Ambasadori bojkotovali sastanak Vijeća sigurnosti UN-a: Nisu htjeli slušati objašnjenja Marie Lvove-Belove

Lvova-Belova rekla je danas na sastanku da su "djeca koja su odvedena iz zona sukoba u Ukrajini, prebačena na sigurno"

Maria Lvova-Belova. Printscreen

H. J. I.

6.4.2023

Ambasadori zapadnih država bojkotovali su sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Diplomate iz SAD, Velike Britanije, Albanije i Malte napustile su salu kada je ruska komesarka za prava djeteta Maria Lvova-Belova, protiv koje je sud u Hagu raspisao potjernicu, počela obraćanje putem videoveze.

Djeca na sigurnom

Lvova-Belova rekla je danas na sastanku da su "djeca koja su odvedena iz zona sukoba u Ukrajini, prebačena na sigurno" i da "Moskva vrši koordinaciju sa međunarodnim organizacijama kako bi bila vraćena svojim porodicama".

Belova je rekla da nije bilo zvanične komunikacije sa ukrajinskim vlastima o djeci, ali je istakla da se njena kancelarija sastala sa predstavnicima UNICEF-a, Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta i organizacijom "Refugee international" i da su pružili sve dostupne informacije o situaciji djece.

Prema njenim riječima, sada su u toku napori sa Crvenim krstom o spajanju djece sa porodicama.

"Majka Rusija"

Podsjećamo, međunarodni krivični sud je prošlog mjeseca objavio naloge za hapšenje Belove i ruskog predsjednika Vladimira Putina koje terete za otmicu djece iz Ukrajine.

Lvova-Belova, koja se u medijskim izvještajima ponekad naziva i "Majkom Rusijom", radi kao komesarka za prava djeteta u Ruskoj Federaciji, a na toj funkciji je od kada ju je Putin imenovao 2021. godine. Nedavno je dospjela na naslovne strane kada je na svom Telegram kanalu podijelila informaciju da pomaže u povezivanju ukrajinske djece sa ruskim roditeljima u nadi da će ih usvojiti.

U proljeće 2022. Lvova-Belova je u svoju porodicu usvojila ukrajinskog tinejdžera. Dijete je došlo iz Mariupolja, koji su napali Rusi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.