S LJUDSKOM POSADOM

Erdoan: Gezeravči i Atasever su izabrani astronauti za prvu tursku svemirsku misiju

Naglasio je kako se broj učesnika manifestacije od 2018. svake godine povećava

Erdoan saopćio imena. Anadolija

Anadolija

29.4.2023

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) saopćio je da je ta zemlja izabrala astronaute za prvu svemirsku misiju koja je u planu krajem ove godine, javlja Anadolija.

Erdoan je posjetio veliki turski sajam tehnologije i zrakoplovstva Teknofest, koji se održava na Ataturk aerodromu u Istanbulu i tom prilikom je saopćio da su Alper Gezeravči (Gezeravci) i Tuva Čihangir Atasevet (Cihangir) izabrani kao prvi astronauti Turske koji će putovati u svemir.

- Alper Gezeravči, koji će ići na međunarodnu svemirsku stanicu, herojski je turski pilot koji je već postigao važne uspjehe u Zračnim snagama naše zemlje, a Tuva Čihangir Atasever sistemski je inženjer koji radi u Roketsanu - rekao je Erdoan.

On je pojasnio da je Alper Gezeravči prvi astronaut, a Tuva Čihangir Atasever rezervni.

- Naš prijatelj, koji će ići u prvu tursku svemirsku misiju s ljudskom posadom, ostat će na međunarodnoj svemirskoj stanici 14 dana. U ovoj misiji će izvesti 13 različitih eksperimenata koje su pripremili univerziteti i istraživačke institucije naše zemlje. Vrijeme slanja našeg putnika u svemir planirano je za posljednji kvartal 2023. godine - rekao je Erdoan.

Osnivanje svemirske agencije

Turska je 2018. godine osnovala Tursku svemirsku agenciju, a godinu kasnije je najavila svemirski program te zemlje, kao i svemirsku misiju s posadom.

- Mladi će odvesti Tursku u najvišu ligu i ostvarit će san zemlje o potpunoj neovisnosti. Mnogo smo se borili da uspostavimo klimu u našoj zemlji u kojoj naši mladi ljudi mogu slijediti svoje snove bez straha. Raskinuli smo okove zaostalosti Turkiyee, izgradili smo infrastrukturu velike i moćne Turske - istakao je Erdoan.

O TEKNOFEST-u, petodnevnom događaju koji je počeo u četvrtak, Erdoan je rekao da je to svjetski zrakoplovno-svemirski događaj broj jedan te je postao brend u svojoj oblasti.

Broj učesnika

Naglasio je kako se broj učesnika manifestacije od 2018. svake godine povećava.

Teknofestovo prvo izdanje primilo 4.233 prijave od natjecatelja 2018. godine, a ove je godine brojka dosegla 333 tima i milion ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.