KLIMATSKE PROMJENE

Američke savezne države postigle dogovor za spašavanje rijeke Kolorado

Plan dolazi nakon godina ogorčenih prepirki, s državama koje su odbijale popustiti čak i kada je vodostaj rijeke dostigao kriznu tačku

Američke savezne države postigle dogovor za spašavanje rijeke Kolorado. Fena

FENA

22.5.2023

Američke savezne države na zapadu zemlje saopćile su u ponedeljak da su postigle dogovor o smanjenju količine vode koju uzimaju iz rijeke Kolorado koja je pred nestajanjem i koja je ugrožena od suše u posljednjih 25 godina uz pogoršanje klimatskih uslova, izvještava AFP.

Savezna vlada će osigurati 1,2 milijarde dolara

Plan dolazi nakon godina ogorčenih prepirki, s državama koje su odbijale popustiti čak i kada je vodostaj rijeke dostigao kriznu tačku, ugrožavajući opskrbu pitkom vodom za 40 miliona ljudi i ugrožavajući proizvodnju električne energije širom američkog Zapada.

Prema prijedlogu, savezna vlada će osigurati 1,2 milijarde dolara vodenim distriktima, plemenima Indijanaca i gradovima u Kaliforniji, Nevadi i Arizoni kako bi koristili manje vode u naredne tri godine.

Same države će također smanjiti korištenje vode, ali neće dobiti naknadu.

Klimatske promjere

Redukcije će smanjiti količinu vode koja se uzima iz nekada moćnog Kolorada za tri miliona hektara stopa, ili za oko 13 posto ukupne količine vode koju rijeka isporučuje.

Jutar-stopa omjer se odnosi na jutar prekriven vodom jednu stopu dubine - oko 326.000 galona (1,23 miliona litara) ili oko pola olimpijskog bazena za plivanje.

- Cijeli Zapad SAD se nalazi na prvoj liniji klimatskih promjena. Moramo raditi zajedno na rješavanju ove krize i klimatskih ekstrema između suše i poplava - rekao je guverner Kalifornije Gevin Njusom (Gavin Newsom) u saopćenju u kojem je pozdravio sporazum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.