NAZIVA "NURI"

Južna Koreja pozdravila uspješno lansiranje domaće rakete

Trostepena 'KSLV-II Nuri' prva je domaća svemirska raketa koja koristi samo južnokorejsku raketnu tehnologiju, a očekuju se još tri probna lansiranja

Lansiranje rakete. Screenshot

FENA

25.5.2023

Južna Koreja je u četvrtak saopćila da je uspješno lansirala svoju domaću raketu Nuri i postavila radne satelite u orbitu, pozdravljajući ključni korak naprijed za svemirski program ove zemlje.

Bilo je to treće lansiranje Nurija, koji je prošle godine uspješno poslao testne satelite u orbitu nakon što je u neuspjelom pokušaju 2021. prerano izgorio motor trećeg stepena rakete.

Trostepena raketa, duga više od 47 metara i teška 200 tona, vinula se u nebo u 18:24 po lokalnom vremenu iz svemirskog centra Naro u južnokorejskoj južnoj obalnoj regiji, ostavljajući ogroman trag od bijelog dima.

- Izvještavamo javnost da je treće lansiranje Nurija, koji je razvijen kako bi se osigurao domaći svemirski transportni kapacitet, uspješno dovršeno - rekao je Lee Jong-ho, ministar nauke i tehnologije, navodi France 24.

Trostepena 'KSLV-II Nuri' prva je domaća svemirska raketa koja koristi samo južnokorejsku raketnu tehnologiju, a očekuju se još tri probna lansiranja do 2027.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.