GRAD ORESTIJAD

Pet grčkih policajaca u pritvoru za pomaganje pri prelasku ilegalnih migranata: Odalo ih čudno ponašanje

Prisluškivali su i njihove telefonske razgovore, čiji se transkripti nalaze na preko 2.000 stranica

Policajci praćeni duži vremenski period. Tanjug/AP

E. A.

4.6.2023

Pet policajaca optuženih da su sarađivali sa trgovcima ljudima kako bi olakšali ulazak najmanje 100 migranata u Grčku nalaze se u pritvoru do suđenja. 

Oni su jutros dali izjavu pred istražnim sudijom u pograničnom gradu Orestijadi, na sjeveroistoku Grčke, prenosi AP.

Agenti Odeljenja unutrašnje kontrole grčke policije od oktobra 2022. pratili su petoricu policajaca, koji služe u specijalnoj graničarskoj jedinici. Prisluškivali su i njihove telefonske razgovore, čiji se transkripti nalaze na preko 2.000 stranica.

Uzet dio novca

Policajci su izazvali sumnju time što su se dobrovoljno javili da patroliraju u određeno vrijeme, zajedno. Vlasti kažu da su policajci omogućili najmanje 12 graničnih prelaza, sarađujući sa četiri trgovca ljudima neutvrđene nacionalnosti koji su djelovali iz Turske. 

Navodi se da su optuženi policajci uzeli dio novca koji su trgovci ljudima dobijali od migranata kako bi ih prevezli preko granice.

Kopnena granica

Prilikom njihovog hapšenja prošlog ponedjeljka u pograničnom gradu Didimoteiho, policija je zapljenila oko 26.000 evra (28.000 dolara) u gotovini i skoro 60 mobilnih telefona. Gotovo svu kopnenu granicu između Grčke i Turske formira rijeka Evros, koja se u Turskoj zove Merić. Evros je ključni prelaz u Grčku za ljude koji traže bolji život u Evropskoj uniji.

Grčka je podigla visoku ogradu duž većeg dijela granice kako bi spriječila prelazak migranata i planira da je dodatno proširi, podsjeća Asošijeted pres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.