UOČI SAMITA

Bajden: Ukrajina nije spremna za NATO

Ako rat traje, onda smo svi u ratu, kazao je Bajden

Bajden: U ratu smo s Rusijom kad bi bilo tako. Printscreen

A. O.

8.7.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je kako smatra da Ukrajina nije spremna za članstvo u NATO-u.

Ostalo je manje od sedam dana prije ključnog samita NATO-a na kojem će se raspravljati i o pristupu Ukrajine u ovaj savez, a samit će se odražti u litavskom glavnom gradu Vilniusu.

Ipak, SAD je isključio bilo kakvu mogućnost da će Ukrajina dobiti ubrzani poziv u zapadni odbrambeni blok.

Dalji koraci

- Ako rat traje, onda smo svi u ratu. U ratu smo s Rusijom kad bi bilo tako - istaknuo je, referirajući se na pakt o kolektivnoj obrani koji predstavlja srž Sjevernoatlantskog ugovora.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) govorio je slično, rekavši da će sastanak u Vilniusu "biti važan trenutak o tom putu prema članstvu", ali da Ukrajina ima "daljnje korake koje mora poduzeti".

Odulka o paketu podrške

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) se već duže vrijeme zalaže za to da NATO otvori put za članstvo Kijeva, tvrdeći da ukrajinske snage u svojoj borbi da odbiju rusku invaziju čine više nego bilo koja članica saveza kada je riječ o obrani vrijednosti, koje se NATO obvezao štititi. Zelenski će također prisustvovati sastanku saveza koji se treba održati 11. i 12. jula u Vilniusu.

- Vođe saveza bi se iduće sedmice trebale složiti oko paketa podrške za Ukrajinu. Učinit ćemo Ukrajinu još snažnijom i postaviti viziju za njenu budućnost - rekao je Stoltenberg u petak u Briselu.

Planirana dugoročna podrška uključuje višegodišnji program potpore, snažnije političke veze s Kijevom i reafirmaciju NATO-ovog obećanja da će primiti Ukrajinu u svoje redove.

Samit će poslati "jasnu poruku" Moskvi, rekao je Stoltenberg, dodavši da "NATO stoji ujedinjen i ruska agresija se neće isplatiti". Vođe će na samitu također podržati planove o odgovoru na mogući napad Rusije ili neke terorističke skupine te o povećanju proizvodnje oružja, napomenuo je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.