RAZGOVARALI TELEFONSKI

Upitan nastavak sporazuma o crnomorskom žitu, Lavrov poručio Fidanu da je nezadovoljan ponašanjem Turske

Iz Rusije se žale da su dijelovi sporazuma koji omogućavaju ruski izvoz ostali neispunjeni

Lavrov i Fidan. AP - Anadolija

S. S.

9.7.2023

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim o ratu između Rusije i Ukrajine i sporazumu o crnomorskom žitu, rekli su turski diplomatski izvori u nedjelju.

Fidan i Lavrov obavili su telefonski razgovor ranije u nedjelju kako bi ocijenili najnovija dešavanja u vezi ta dva pitanja, prema izvorima koji su govorili pod uslovom anonimnosti zbog ograničenja u razgovoru s medijima.

Sporazum o žitu

Prije godinu dana Turska, Ujedinjene nacije (UN), Rusija i Ukrajina potpisale su u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su pauzirane nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru prošle godine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

Prvi brod koji je prevozio žito u okviru istorijskog sporazuma otplovio je u avgustu prošle godine iz ukrajinske luke Odesa.

Posrednička uloga

Turska, koja je dobila međunarodne pohvale zbog svoje jedinstvene posredničke uloge između Ukrajine i Rusije, više puta je pozivala Kijev i Moskvu da okončaju rat pregovorima.

Ruski zvaničnici su nagovijestili da bi sada mogli blokirati produžetak sporazuma o žitu, žaleći se da su dijelovi sporazuma koji omogućavaju ruski izvoz ostali neispunjeni.

Osim toga, Lavrov je kritikovao Tursku zbog isporuke vojne pomoći Ukrajini te kazao da bi moglo biti posljedica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da povratak lidera "Azova" Ukrajini predstavlja kršenje postojećih sporazuma te dodao da su tamo trebali ostati do kraja rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.