NAPADI

Rusija oborila dron u blizini Moskve: Ruska vojna baza žestoko pogođena

Područje glavnog grada Rusije već je danima na meti napada ukrajinske vojske

Napad dronovima: Sve češći pokušaji i napada na Moskvu. Anadolija

N. H.

26.8.2023

Ukrajinci uzvraćaju udarce Rusima sve češćim napadima dronovima. Prvobitno je Rusija obavijestila o jednom od najvećih koordiniranih ukrajinskih zračnih napada na teritorij pod kontrolom Rusa. 

Napomenuli su da su sistemi protuzračne odbrane oborili sve 42 bespilotne letjelice koje su napadale Krim prije nego što su uspjele pogoditi svoje ciljeve.

Invazija dronova 

Područje glavnog grada Rusije već je danima na meti napada ukrajinske vojske. Rusija je izvijestila o novom napadu Dronom na Moskvu u jutarnjim satima u subotu, dok je GUR objavila da je ukrajinski dron u petak pogodio rusku vojnu bazu duboko unutar Krima.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da je dron oboren sistemima protuzračne odbrane u blizini Moskve.

Tri velike moskovske zračne luke Šermetjevo, Domodedovo i Vnukovo obustavile su letove nakon napada, prenosi novinska agencija TASS.

Napad na Perevalnoj

Ukrajinski obavještajni dužnosnici rekli su da je napad pogodio rusku 126. obalnu odbrambenu brigadu baziranu u Perevalnoju, gradu udaljenom više od 200 kilometara od teritorija pod kontrolom Ukrajine.

- Potvrđujemo da je došlo do pogotka – rekao je glasnogovornik GUR-a Andrij Jusov, prema Liga.net.

- Ljudi, ne samo na ukrajinskom kopnu nego i na Krimu, moraju se sjetiti i vjerovati da naša pobjeda i njihovo oslobođenje nisu dalek – rekao je šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov o udaru u petak.

Stanovnici pogođenog grada su na aplikaciji Telegram objavljuju da su čuli eksplozije i naveli da je dvoje poginulo, a da je još jedno prevezeno u bolnicu u teškom stanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.