ODRŽALI SASTANAK

Izraelski ratni kabinet: Izbrisat ćemo Hamas s lica zemlje

Tokom borbi s Hamasom, vanredna vlada neće provoditi nikakve nepovezane politike ili zakone

Formiran je novi ratni kabinet. AP

H. J. I.

11.10.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) obratio se naciji zajedno s čelnikom opozicione stranke, Benijem Ganzom (Benny Gantz), nakon što su njih dvojica dogovorila formirati ratnu vladu koja bi vodila rat protiv Hamasa.

Formiran ratni kabinet

Formiran je novi ratni kabinet koji se sastoji od Netanjahua, Ganza i izraelskog ministra odbrane Joava Glanta (Yoav Gallant). Tokom borbi s Hamasom, vanredna vlada neće provoditi nikakve nepovezane politike ili zakone, rekli su Netanjahu i Ganz u zajedničkoj izjavi.

Netanjahu je rekao da su svoje razlike ostavili po strani "jer je sudbina naše države u pitanju". Govoreći zajedno s Ganzom i Galantom, usporedio je napad Hamasa s brutalnim ubistvima koje je izvršila Islamska država.

"Sada je vrijeme za rat"

Ganz, bivši izraelski načelnik odbrane i general, rekao je da je došlo vrijeme da se udruže i pobijede dok se zemlja suočava s "jednim od najtežih trenutaka" koje je ikada upoznala.

- Postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat. Sada je vrijeme za rat - rekao je.

Galant je napad Hamasa opisao kao "najgori teroristički napad koji je svijet ikada vidio". 

- Ne postoji situacija u kojoj ubijate izraelsku djecu, a da mi nastavimo kao i inače. Izbrisat ćemo ovu stvar zvanu Hamas, ISIS iz Gaze, s lica zemlje. Prestat će postojati - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.