CRVENA LINIJA

Iran preko UN-a poručio Izraelu: Ukoliko nastavite bit ćemo primorani intervenisati

Iranska poruka dolazi u trenutku kada administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena pokušava odvratiti Iran i Hezbolah od priključenja

Abdolahian: Poručio Izraelu da ne prelaze crvenu liniju. AP

N. H.

15.10.2023

Iran je poslao poruku Izraelu u kojoj su istakli da ne žele daljnju eskalaciju rata između Hamasa i Izraela, kao i da će biti primorani na intervenciju ukoliko se izraelska operacija u Gazi nastavi.

Ukoliko se Iran priključi, borba između Hamasa i Izraela će se pretvoriti u regionalni rat, bilo to direktno ili indirektno, podupiranjem grupa u Siriji ili bilo koje odluke Hezbolaha da se u potpunosti pridruži borbama.

Iranska poruka, poslana preko UN-a, dolazi u trenutku kada administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) pokušava odvratiti Iran i Hezbolah od priključivanja ratu.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian se sastao sa izaslanikom UN-a za Bliski istok, Torom Veneslandom (Wennesland) u Bejrutu.

Venesland je pozvao Amir-Abdolahiana da pomogne u sprječavanja sukoba na širu regiju na Bliskom istoku, a iranski ministar vanjskih poslova je odgovorio da to ni oni ne žele.

Međutim, Amir-Abdolahian je naglasio da Iran ima svoje crvene linije, rekavši da ukoliko se izraelska vojna operacija nastavi, a posebno ako ispune svoje obećanje o kopnenoj ofanzivi u Gazi, Iran će biti primoran odgovoriti.

Venesland je nazvao izraelskog savjetnika za nacionalnu sigurnosti i druge dužnosnike, prenijevši im poruku Irana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.