TEŠKE OPTUŽBE

Izrael: Iran želi novi front, pokušavaju dopremiti oružje kroz Siriju

Sirija je optužila Izrael da je zadnjih dana izveo napade na zračne luke u Damasku i Alepu

Sukob na Bliskom Istoku. AP Photo/Fatima Shbair

S. S.

15.10.2023

Visoki izraelski dužnosnik optužio je Iran da pokušava otvoriti drugu ratnu frontu raspoređivanjem oružja u ili kroz Siriju dok Izrael pojačava operaciju u Gazi prema jugu.

Odgovarajući na objavu na platformi X koja je postavila takav scenarij, Džošua Zarka, šef strateških poslova izraelskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je: "Oni (Iranci) jesu." U izvornoj objavi također je stajalo da su Izraelci odlučni spriječiti takav razvoj događaja. Na to je Zarka odgovorio: "Jesmo."

Sirija je optužila Izrael da je zadnjih dana izveo napade na zračne luke u Damasku i Alepu. Iranski ministar vanjskih poslova sastao se jučer u Kataru s čelnikom Hamasa Ismailom Hanijehom i razgovarali su o smrtonosnom napadu palestinske militantne grupe na Izrael te i dogovorili nastavak saradnje kako bi se postigli ciljevi grupe, naveo je Hamas.

Tokom njihovog sastanka u glavnom gradu Katara Dohi, iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdollahian pohvalio je Hamasov upad u Izrael kao historijsku pobjedu koja je unazadila izraelsku okupaciju palestinskog teritorija.

Iran je u objavi na društvenim mrežama upozorio da bi situacija mogla izmaknuti kontroli s dalekosežnim posljedicama, ako se izraelski ratni zločini i genocid ne zaustave.

Objava iranske misije pri Ujedinjenim narodima na platformi X uslijedila je nakon što je Aksios saopćio da je Teheran upozorio Izrael u poruci poslanoj preko UN-a da će morati odgovoriti ako Izrael izvede kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze koji kontrolira Hamas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.