OSVRT STRUČNJAKA

Britanski generalmajor o dešavanjima na Bliskom Istoku: Vojno rješenje krize je nemoguće, Hamas neće biti poražen

Izraelska vojska bi više voljela da civilno stanovništvo ode, kazao je

Borbe na Bliskom Istoku. AP Photo/Hatem Ali

S. S.

16.10.2023

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sinoć je upozorio da se nacija približava "sudbonosnom momentu" s više od 400.000 izraelskih vojnika koji se sada spremaju za neminovnu invaziju na Pojas Gaze.

Netanjahuove snage već su se pozicionirale duž granice Gaze s Izraelom i vježbaju za, kako je Izrael rekao, široku kampanju "uništenja" Hamasa.

Ali postoje strahovi da će takva kopnena invazija dovesti do izbijanja borbi od kuće do kuće na ulicama Gaze, gdje je već 2.750 Palestinaca ubijeno u izraelskom brutalnom zračnom bombardiranju.

O mogućnosti da izraelska vojska zauzme Gazu, kako bi mogao izgledati taj kopneni napad izraelske vojske, te koliko bi bio uspješan analizirao je bivši generalmajor britanske vojske Čarli Herbert (Charlie) u autorskom tekstu za britanski Daily Mail. Njegovu analizu prenosimo u nastavku:

Urbana područja su noćna mora za napadača

Prvo, koji je cilj izraelske vojske? Prema izraelskom ministru obrane, to je "izbrisati tu stvar koja se zove Hamas s lica zemlje". Emotivan jezik, ali ako to malo razmotrimo, koji su potencijalni vojni ciljevi i izazovi za njih?

Urbana područja su najizazovnije okruženje za borbu. Teren favorizira branitelja koji je u ovom slučaju Hamas. Nelinearno bojno polje od 360 stepeni. Pripremljena odbrambena uporišta. Unaprijed planirana područja ubijanja. Dubina. Sveobuhvatna odbrana. Uzajamna podrška. Ovo je noćna mora za napadačku silu.

Dakle, Izraelska vojska bi više voljela da civilno stanovništvo ode. To im omogućuje korištenje vojne prednosti - zračnih snaga i artiljerije - za uništavanje Hamasovih odbrambenih položaja i ofanzivnih sposobnosti.

Ali to jednostavno nije moguće u zagušenom okruženju s civilima.

Zbog toga će Hamas obeshrabriti stanovništvo da ode, uspješno koristeći civile kao žive štitove kako bi natjerao izraelsku vojsku da se bori pod nepovoljnim uslovima - ili da nanese užasne razine kolateralne štete civilnom stanovništvu, što je ratni zločin za obje strane.

Diplomatija kao najbolja opcija

Dakle, to su neki od općih izazova s kojima se izraelska vojska suočava u Gazi. Ali što mi mislimo da očekuju postići?

Prvi cilj je spasiti taoce. To nikako nije lako jer će taoci gotovo sigurno biti široko raspršeni po Gazi i dobro zaštićeni. Ne mogu predvidjeti uspješno vojno rješenje za ovaj cilj. Diplomatija je bolja opcija.

Drugi cilj je uhvatiti ili ubiti političko i vojno vodstvo Hamasa. Ovo je neophodno. Ali opet, to neće biti lako u operaciji ograničenog trajanja. I kao što smo više puta vidjeli u posljednja dva desetljeća, odrubljivanje glave terorističkom vodstvu rijetko je odlučujuće.

Treći cilj je uništiti sposobnost Hamasovog komandovanja i kontrole. To je lako reći, ali mnogo je teže u stvarnosti djelovati protiv bilo koje sile koja je vješta u borbi protiv raspršene, decentralizirane vojne kampanje u stilu udari i bježi.

Četvrti cilj je degradirati Hamasovu logističku sposobnost i mogućnosti te organizacije za vođenje rata. To bi trebalo biti lako učiniti privremeno, iako se pokazalo u velikoj mjeri neizvodljivim protiv Hezbollaha 2006. godine. Čak i ako bude uspješno kratkoročno, učinak će biti samo privremen.

Peti cilj je uništiti "Gaza Metro" - izvanredni labirint Hamasovih tunela koji prolaze ispod Gaze. To je izvedivo, s obzirom na dovoljno vremena i ljudstva, ali opet će biti samo privremeno osim ako IDF ne planira okupirati Gazu na neodređeno vrijeme što je malo vjerovatno.

Šesti i posljednji cilj za IDF je odvratiti Hezbolah. Vjerojatno bi ovo trebao biti vojni strateški cilj broj 1. Niko ne želi voditi rat na dva fronta, a ne samo Izrael. Ako Hezbolah otvori sjeverni front, teško je da će IDF moći održati veliku operaciju u Gazi.

Bez vojnog rješenja

Mogu li postići te ciljeve? Vjerovatno ne u ratu ograničenog trajanja. Rat 2006. trajao je 34 dana, rat 2009. trajao je 22 dana dok je sukob 2014. trajao sedam sedmica.

Teško je zamisliti trajnu međunarodnu podršku Izraelu, s obzirom na očito nepoštivanje pravila ratovanja od strane IDF-a

Nije nerazumno očekivati prekid vatre u roku od mjesec ili dva. Šanse su da IDF do tada neće ostvariti niti neke od svojih ciljeva, ostavljajući svima pitanje o čemu se radilo i ko je zapravo pobijedio. Bit će to samo još jedna epizoda u neprestanom krugu nasilja.

Osim, naravno, ako ne postoji bolji politički ishod ovog rata. Uostalom, svrha rata je postići bolji mir. Nema vojnog rješenja. To je očito.

Hamas neće biti vojno poražen, a čak i ako bude, moguće je da će biti zamijenjen nečim sličnim dok se ne postigne političko rješenje za ciklus nasilja. Nadajmo se samo da će to biti uskoro. Jer rat nije rješenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.