NIJE IZDATA UZBUNA

Izraelska TV: Naši obavještajci su znali da slijedi napad Hamasa

Izraelska televizija tvrdi da su konsultacije održane oko 4 sata ujutro, dok je napad krenuo u 6:29

Velika šteta. Anadolija

S. S.

21.10.2023

Ne navodeći izvore, izraelski Channel 12 izvještava kako su šefovi izraelskih sigurnosnih službi imali "znakove" više od dva sata prije Hamasovog razornog napada u subotu 7. oktobra da prijeti napad. Ipak, ti znakovi su sugerisali da prijeti napad puno manjih razmjera od onog razornog u kojem su teroristi u južnom Izraelu ubili 1400 ljudi.

"Konkretni" znakovi ukazivali su na vjerojatnu "bitku" tog dana, u kojoj bi se "sila" terorista pokušala infiltrirati preko granice, preuzeti kontrolu nad jednom ili dvije zajednice i oteti civile. O naznakama se raspravljalo na konsultacijama u kojima su učestvovali visoki vojni dužnosnici i dužnosnici Šin Beta, uključujući načelnika štaba IDF-a Herzija Halevija.

Uzbuna u konačnici nije izdata. Izraelska televizija tvrdi da su konsultacije održane oko 4 sata ujutro, dok je napad krenuo u 6:29. Opet, kao što je ranije objavljeno, Shin Bet je poslao mali operativni tim u pogranično područje, piše The Times of Israel.

Kada je došlo velike infiltracije, s Hamasom koji je probio granicu na više lokacija te masakrirao Izraelce u 22 zajednice i na muzičkom festivalu na otvorenom, mali tim Šin Beta učestovao je u borbama u jednom od kibuca koji je napadnut.

Šefovi sigurnosti nisu prenijeli informaciju o postojanju znakova da slijedi napad, nisu upozorili izraelske vojnike na granici, od kojih su mnogi ubijeni u svojim bazama i na položajima.

Dodatno, nisu poslali naredbu tenkovima koji su raspoređeni u tom području i nisu upozorili lokalne odrede civilne zaštite u obližnjim zajednicama koji su se satima kasnije borili protiv terorista, piše u izvještaju Channela 12.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.