VELIKA BRITANIJA

Nestala je 2003. godine: Roditelji Šarlin Dauns mole za pomoć

Policija i dalje istražuje slučaj nestanka tinejdžerke iz Blekpula i nude 100.000 funti za informacije

Šarlin Dauns. Wikipedia

N. Č.

1.11.2023

Na današnji dan, porodica 14-godišnje Šarlin Dauns (Charlene Downes), koja je nestala u Blekpulu prije 20 godina, uputila je apel javnosti da pomogne rasvjetljavanju ovog misterioznog slučaja. Šarlin je posljednji put viđena nakon što se oprostila od prijatelja kasno uvečer u blizini uličice u sjeverozapadnom engleskom gradu Lankašir.

Majka neutješna

Godišnjica njenog nestanka podstakla je njenu majku Karen da opiše Šarlin kao "drsku tinejdžerku sa zaraznim osmijehom" koja je volela životinje i muziku. 

- Sve što želimo su odgovori. Očigledno je da neko tamo nešto zna i želimo da se neko javi i prekine našu noćnu moru. Samo živimo u nadi, nadamo se i molimo da ćemo dobiti pravdu - izjavila je majka nestale djevojčice.

Šarlinin otac Bob istakao je da su protekle dvije decenije bile "veoma traumatične" za porodicu. Godinu nakon njenog nestanka, informacije koje su proslijeđene policiji dovele su do pokretanja istrage o ubistvu. Dvojica muškaraca optužena su u vezi s ubistvom, ali porota nije uspjela donijeti presudu. Ponovljeno suđenje kasnije nije uspjelo.

Tužioci su tvrdili da je Šarlinino tijelo raskomadano i odloženo u ćevabdžinici u Blackpoolu.

Istraga se i dalje vodi

Policija Lankašira suočila se s kritikama zbog vođenja ovog slučaja, a nakon toga je istragu preuzela Nezavisna kancelarija za ponašanje policije.

Iako je prošlo 20 godina, snage reda i dalje imaju posvećen tim koji vodi istragu, koju opisuju kao jednu od najvećih u svojoj historiji. Pauline Stables, šef kriminalističke policije, izjavio je za Sky News da je "važno da nikada ne odustanemo od nade."

Nagrada od 100.000 funti ostaje u ponudi za informacije koje bi dovele do krivičnog gonjenja njenog ubice ili pronalaska njenog tijela. Šarlin je zabilježena na više sigurnosnih kamera u satima prije nestanka, a posljednja slika prikazuje je kako se smješka u restoranu na molu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.