MINISTRICA BERBOK

Njemačka pozvala na hitne humanitarne pauze u Gazi

Hitno su nam potrebne humanitarne pauze kako bismo ublažili situaciju u Gazi, kako bismo ublažili nevjerovatne patnje, posebno djece

Ministrica vanjskih poslova. Anadolija

Anadolija

22.1.2024

Njemačka je u ponedjeljak pozvala na "hitne humanitarne pauze" u Pojasu Gaze kako bi se palestinskom narodu omogućio nesmetan humanitarni pristup, prenosi Anadolija.

Ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena  Baerbock) ponovila je snažnu podršku svoje vlade izraelskom ratu protiv Hamasa, ali je, također, rekla da očekuju da se poduzmu mjere kako bi se minimizirala patnja palestinskih civila.

Humanitarne pauze

- Hitno su nam potrebne humanitarne pauze kako bismo ublažili situaciju u Gazi, kako bismo ublažili nevjerovatne patnje, posebno djece. Također su nam potrebne humanitarne pauze u Gazi da konačno oslobodimo taoce koje još drži Hamas - rekla je Berbok novinarima u Briselu, uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU.

Berbok je rekla da će ministri vanjskih poslova EU razgovarati o načinima povećanja humanitarne pomoći za Gazu diplomatskim naporima za postizanje humanitarne pauze i oslobađanju zarobljenika koje drži palestinska grupa Hamas.

Život u sigurnosti 

- Izrael može živjeti u sigurnosti samo kada Palestinci žive sigurno, dostojanstveno. A Palestinci mogu živjeti dostojanstveno, u sigurnosti i slobodi samo kada Izrael živi u sigurnosti”, rekla je Berbok, dodajući da je rješenje s dvije države jedini način na koji se može riješiti izraelsko-palestinski sukob.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je, kako tvrdi Tel Aviv, ubijeno gotovo 1.200 osoba.

Od tada je u izraelskim napadima najmanje 25.105 Palestinaca ubijeno, dok je 62.681 osoba povrijeđena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.