TEŠKA SITUACIJA

Rat u Ukrajini: Avdejevka pred padom

Svi napori ruskih snaga usmjereni su na zauzimanje koksare kao i centralnog dijela grada u kojem živi tek oko 1.300 stanovnika

Teška granatiranja su u toku.. AP

Dean Džebić

8.2.2024

Ruska ofanziva s ciljem zauzimanja Avdijevke ulazi u šesti mjesec aktivnih borbenih dejstava. Međutim od januara ove godine ofanziva je dobila novi zamah obzirom da je koncentracija manevarskih jednica ruske vojske sada usmjerena s ciljem da osvoje Avdejevku čijim se osvajanjem zatvara najdublja izbočina ukrajinske strane ka Donjecku.

Najgrčevitije borbe

Situacija je najteža sjeverno od južno od koksare koja je svakodnevno granatirana. Upravo na tom sjevernom pravcu ruske snage su ostvarile najdublji prodor, a najgrčevitije borbe vode se za Parkhomensku i Pionirsku ulicu gdje je ruski prodor zaustavljen. Prema samoj koksari ruske snage su zabljiežile značajan prodor iako je taj dio bio inžinjerijski uređen za odbranu od strane ukrajinskih snaga. Sa južne strane prodor ruskih snaga je zaustavljen kod Soborskog parka gdje se zbog pošumljenog terena odvijaju samo pješadijski dueli.

Podijeliti grad

Ključni napori su čini se usmjereni na Zaliznučni  cestu po kojoj napreduju dijelovi 114. motorizirane streljačke brigade 1. Korpusa DNR-a, koju podržava 30. motorizirana streljačka brigada 2. ruske kombinirane armije. Preko te ceste se planira presjeći Avdejevka na dva dijela, sjeverni koji je okupljen oko koksare i juži koji je urbani dio kojeg ruske snage napadaju vezujući za sebe snage branioca. Kopneni putevi i željezničke komunikacije su pod stalnim paljbenim nadzorom ruske vojske koja snabdjevanje nastoji dodatno ometati upotrebom FPV-dronova.

Prema izvještajima i javno dostupnim informacijama ruske snage su na tom dijelu fronta angažirale dijelove 239. i 80. tenkovskog puka iz sastava 90. tenkovske divizije kao i 15., 21. i 30. motorizirane streljačke brigade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.