BLISKI ISTOK

Libanski mediji tvrde: Izrael izveo najmanje dva napada na područja u južnom Libanu

Napadi su izvršeni na južnoj periferiji grada Mays al-Jabal te na selo Houla - objavila je libanska NNA

Ratni avioni izraelske vojske izveli su u utorak najmanje dva napada. Anadolija

Anadolija

20.2.2024

Ratni avioni izraelske vojske izveli su u utorak najmanje dva napada na područja u južnom Libanu, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolija.

Zvanična libanska nacionalna novinska agencija (NNA) objavila je da je do izraelskih napada došlo na južnoj periferiji grada Majs al-Jabal (Mays) te na selo Houla.

Agencija nije navela da li su napadi doveli do žrtava ili materijalne štete.

NNA je objavila i da se nastavlja raseljavanje Libanaca iz sela u pograničnim područjima s Izraelom.

Izraelski ratni avioni izveli su kasno u ponedjeljak vazdušne napade na grad Ghaziyeh, južno od Sidona, oko 50 kilometara od graničnih područja, tvrdeći da su napali infrastrukturu grupe Hezbollah.

Tenzije su porasle duž granice Libana i Izraela, koji je optužen za genocid u Pojasu Gaze, uz povremenu razmjenu vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha, u najsmrtonosnijim sukobima od kada su dvije strane vodile rat 2006. godine.

Do rasta tenzija došlo je nakon početka vojne ofanzive Izraela na Pojas Gaze u kojoj su od 7. oktobra ubijena 29.092 Palestinca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.