REAKCIJE

SAD i Francuska oštro odgovorile Putinu: "Nema pravo na izazivanje eskalacije"

Francuski ministar oružanih snaga Sebastien Lecornu pozvao je u četvrtak Putina da “ne bude neodgovoran”

Vladimir Putin. Anadolija

H. J. I.

29.2.2024

Vašington i Pariz nazvali su u četvrtak neodgovornima riječi ruskog predsjednika koji je upozorio zapad na stvarni rizik nuklearnog rata ako pošalje svoje vojnike da se bore u Ukrajini, te je rekao da Moskva ima oružje da napadne ciljeve na zapadu. 

- Ovo nije prvi put da vidimo neodgovornu retoriku Vladimira Putina. Ovo nije način na koji treba govoriti čelnik jedne zemlje koja posjeduje nuklearno oružje - rekao je Metju Miler (Matthew Miller), glasnogovornik State Departmenta.

Posljedice upotrebe nuklearnog oružja

U govoru, ruski se predsjednik obratio zapadu rekavši da “moraju shvatiti da mi također imamo oružje koje može pogoditi mete na njihovom teritoriju. Sve to stvarno prijeti sukobom s uporabom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije.”

Američki je dužnosnik podsjetio da je Vašington ranije komunicirao s Rusijom “o posljedicama upotrebe nuklearnog oružja”.

- No, nemamo znakova da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje -  kazao je.

Izazivanje eskalacije

Francuski ministar oružanih snaga Sebastien Lecornu pozvao je u četvrtak Putina da “ne bude neodgovoran”.

- Pažljivo sam slušao što je jutros rekao predsjednik Ruske Federacije. Kada predstavljate nuklearnu silu, nemate pravo na neodgovornost i izazivanje eskalacije - izjavio je Lecornu novinarima.

Ruski predsjednik “također je govorio o prijetnjama koje dolaze sa zapada. Nema prijetnji za Rusku Federaciju, nastavio je Lecornu. 

- To je govor koji se sastoji od glumljenja žrtve i napadnutog, a svi dobro znaju da je Rusija agresor u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.