TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan razgovarao sa privremenim predsjednikom Irana, izrazio saučešće zbog Raisijeve smrti

Erdoan je izjavio da će njegova zemlja nastaviti ispunjavati dužnost susjedstva i bratstva prema Iranu u narednom periodu

Anadolija

Anadolija

20.5.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u ponedjeljak je telefonom razgovarao s privremenim predsjednikom Irana Mohamadom Mokhberom i izrazio saučešće zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdulahiana, prenosi Anadolu.

- Tokom razgovora, predsjednik Erdoan je izrazio tugu zbog gubitka iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana, zajedno sa delegacijom u tragičnoj helikopterskoj nesreći, te prenio svoje saučešće - navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije Turske objavljenom na platformi X.

Napominjući da je Turska uz Iran u ovim "gorkim danima i dijeli tugu iranskog naroda", Erdoan je izjavio da će njegova zemlja nastaviti ispunjavati dužnost susjedstva i bratstva prema Iranu u narednom periodu.

- Doprinos Raisija i Amir-Abdolahiana odnosima između dvije zemlje uvijek će se pamtiti -rekao je turski predsjednik.

Nakon noćne operacije potrage otežane lošim vremenom, Raisi, Amir-Abdolahian i drugi najviši zvaničnici pronađeni su mrtvi.

Desetine hitnih spasilačkih timova upućeno je u planinsko područje u sjeverozapadnoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan, gdje se u nedjelju desila nesreća.

Prema iranskom ustavu, prvi potpredsjednik, Mohamad Mokhber, preuzima ovlasti predsjednika, a izbori će se održati u roku od 50 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.