PORTPAROL EU

Stano o BiH: Secesionističke ideje ili akcije samo mogu više izolovati njihove aktere

Države članice su naglasile da je potrebno poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine

Peter Stano. Twitter

S. S.

24.5.2024

Portparol EU Petar Stano prokomentarisao je glasanje o Rezoluciji u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a. Naveo je da EU nije članica Generalne skupštine UN-a i da nije na njima da komentarišu rezoluciju koju su izglasale članice UN-a.

- Kad je riječ o rezoluciji, to je bila rezolucija, koliko sam shvatio, o određivanju 11. jula kao dana međunarodnog sjećanja na genocid u Srebrenici. Evropska unija ima stav o genocidu u Srebrenici - kazao je.

Dodao je da je stav EU vrlo jasan i ponovljen mnogo puta te sadržan u relevantnim zaključcima vijeća.

- Evropska unija je jasna, vrlo jasna u vezi s tim svake godine da odbijamo bilo kakvo poricanje ili relativizaciju onoga što se dogodilo u Srebrenici. Odbacujemo i osuđujemo svaku vrstu dovođenja u sumnju činjenice da se genocid dogodio u Srebrenici. To je činjenica koju su utvrdili međunarodni sudovi i Evropska unija ne prihvata sve aktivnosti koje imaju cilj omalovažavanje, relativiziranje ili negiranje. Ali, ponavljam, jučer se glasalo o konkretnoj rezoluciji koja se bavi određivanjem datuma kao Međunarodnog datuma sjećanja na genocid u Srebrenici, o čemu su države članice Evropske unije glasale na osnovu svoje nacionalne odluke. Ali stav EU o genocidu u Srebrenici se nije promijenio - istakao je.

Osvrnuo se i na prijetnje Dodika, te kazao da su članice Evropskog vijeća ponovile nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

- Ono što su države članice Evropske unije rekle je i da je Evropska unija zabrinuta zbog zakonodavstva i inicijativa u RS koje su u suprotnosti s evropskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući secesionističku retoriku i postupke koji dovode u pitanje ustavni poredak zemlje. Države članice su naglasile da je potrebno poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine - naglasio je.

Zaključio je kako će secesionističke ideje ili akcije u tom smislu samo više izolovati njihove aktere nego što su već izolovani, donijet će još više teškoća ljudima koji su taoci autora ovih ideja i akcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.