GENERALNI SEKRETAR

Šef IFRC-a: Ubijanja zdravstvenih radnika moraju prestati

Dvojica bolničara ubijena su na dužnosti kada je pogođeno njihovo vozilo u područje Tal Sultan u Rafahu

Crveni krst. Anadolija

Anadolija

30.5.2024

Generalni sekretar i izvršni direktor Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) Jagan Chapagian pozvao je u četvrtak na okončanje ubistava zdravstvenih radnika u Gazi nakon što su dvojica ubijena u Rafahu, gradu na jugu Gaze na koji je Izrael počeo invaziju ranije u maju, javlja Anadolu.

- Srce mi je slomljeno ubistvom dvojice bolničara Palestinskog Crvenog polumjeseca, Haithama Tubasija i Suhaila Hassoune dok su bili na dužnosti - naveo je Jagan Chapagain na društvenoj mreži X, izražavajući saučešće njihovim porodicama i kolegama.

Od oktobra IFRC izgubila je 24 kolege, 20 iz Palestinskog Crvenog polumjeseca i četiri iz Crvene Davidove zvijezde u Izraelu.

- Ovo je neprihvatljivo i mora prestati - rekao je Chapagian.

Dvojica bolničara su bila na dužnosti kada je u srijedu pogođeno njihovo vozilo hitne pomoći u području Tal Sultan.

Predsjednica IFRC-a Kate Forbes izrazila je žaljenje zbog ubistva bolničara, navodeći da to mora prestati.

- Svaka smrt u ovom sukobu je jedna previše. Moramo zaštititi naše osoblje i volontere - navela je ona.

Pozvala je na prekid vatre i nesmetan humanitarni pristup Pojasu Gaze, gdje se milioni ljudi suočavaju sa sve većom glađu.

Izrael je ubio više od 36.200 Palestinaca u blokiranoj enklavi od početka ofanzive nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.